Dziś na obiad przygotowaliśmy pomidorowy krem z dyni. Ale zamiast świeżych pomidorów użyliśmy tych suszonych, a do podania wykorzystaliśmy prażony bób kupiony w Ekosfera.
Przygotowanie zupy
Suszone pomidory zalejcie wrzątkiem i odstawcie na kwadrans. Po tym czasie odsączcie je i drobno poszatkujcie.
Dynię obierzcie, usuńcie pestki, pokrójcie w kostkę.
Czosnek i papryczkę chili drobno posztakujcie.
W garnku rozgrzejcie olej, dodajcie czosnek, chili i suszone pomidory, wymieszajcie, smażcie minutę.
Dodajcie wszystkie przyprawy, przesmażcie minutę, po czym dodajcie dynię. Wymieszajcie, wlejcie wodę lub bulion, doprawcie solą, pieprzem, przykryjcie garnek i gotujcie, aż dynia zmięknie.
Wlejcie śmietankę i zagotujcie zupę. Następnie wyciągnijcie liść laurowy oraz ziele i zblendujcie na gładki krem.
Lista zakupów – pomidorowy krem z dyni
- pół kilograma miąższu z dyni (my użyliśmy dyni piżmowej)
- 2 ząbki czosnku
- 2cm kawałek papryczki chili (bez pestek)
- 100 gram suszonych pomidorów (nie w zalewie)
- łyżka oleju
- 600 ml wody (lub dowolnego bulionu)
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- po płaskiej łyżeczce suszonej bazyli, oregano, tymianku
- sól, pieprz
- 150ml śmietanki 12%
Rada: jeżeli nie macie prażonego bobu, zupę możecie podać z uprażonymi pestkami dyni oraz ubitą śmietaną 30% i olejem z pestek dyni, albo z paprykowymi grzankami i szpinakiem. W wersji na skróty możecie po prostu uzyć serka mascarpone albo groszku ptysiowego.
Inne nasze przepisy na dynię:
- dynia smażona w przyprawach
- vege pasztet z fasoli i dyni
- krem z dyni z imbirem i paprykowymi grzankami
- styryjska zupa dyniowa z Grazu
- orientalny krem z dyni
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.