Pomidorowy krem z dyni

Pomidorowy krem z dyni

Dziś na obiad przygotowaliśmy pomidorowy krem z dyni. Ale zamiast świeżych pomidorów użyliśmy tych suszonych, a do podania wykorzystaliśmy prażony bób kupiony w Ekosfera.

Przygotowanie zupy

Suszone pomidory zalejcie wrzątkiem i odstawcie na kwadrans. Po tym czasie odsączcie je i drobno poszatkujcie.

Dynię obierzcie, usuńcie pestki, pokrójcie w kostkę. 

Czosnek i papryczkę chili drobno posztakujcie.

W garnku rozgrzejcie olej, dodajcie czosnek, chili i suszone pomidory, wymieszajcie, smażcie minutę.

Dodajcie wszystkie przyprawy, przesmażcie minutę, po czym dodajcie dynię. Wymieszajcie, wlejcie wodę lub bulion, doprawcie solą, pieprzem, przykryjcie garnek i gotujcie, aż dynia zmięknie.

Wlejcie śmietankę i zagotujcie zupę. Następnie wyciągnijcie liść laurowy oraz ziele i zblendujcie na gładki krem.

Lista zakupów – pomidorowy krem z dyni

  • pół kilograma miąższu z dyni (my użyliśmy dyni piżmowej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2cm kawałek papryczki chili (bez pestek)
  • 100 gram suszonych pomidorów (nie w zalewie)
  • łyżka oleju
  • 600 ml wody (lub dowolnego bulionu)
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • po płaskiej łyżeczce suszonej bazyli, oregano, tymianku
  • sól, pieprz
  • 150ml śmietanki 12%
    Rada: jeżeli nie macie prażonego bobu, zupę możecie podać z uprażonymi pestkami dyni oraz ubitą śmietaną 30% i olejem z pestek dyni, albo z paprykowymi grzankami i szpinakiem. W wersji na skróty możecie po prostu uzyć serka mascarpone albo groszku ptysiowego.

Inne nasze przepisy na dynię:

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz