Zatęskniliśmy za włoską kuchnią, więc Ładniejsza postanowiła upiec focaccię, którą zamiast z rozmarynem urozmaiciła suszonymi pomidorami i oregano. Tak powstała nasza focaccia z suszonymi pomidorami i oregano.
Przygotowanie focacci
W szklance zmieszajcie drożdże, 60 gram mąki, cukier i 100 ml ciepłej wody. Wymieszajcie, przykryjcie i odstawcie w ciepłe miejsce na kwadrans.
Po tym czasie do miski wsypcie 260 gram mąki pszennej, 100 gram mąki pszennej razowej i dwie płaskie łyżki soli, dodajcie 150 ml ciepłej wody, łyżkę oliwy, drożdże ze szklanki oraz czosnek, pomidory, oregano i bazylię w proszku. Wyróbcie ciasto, za pomocą haków, nam zajęło to kwadrans. Przykryjcie i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
Po upływie tego czasu formę do pieczenia wyłóżcie papierem i rozsmarujcie na nim łyżkę oliwy. Przełóżcie do niej ciasto, polejcie je z wierzchu dwoma łyżkami oliwy i zacznijcie rozciągać na boki, tak by wypełnić całą formę. Chwilę to trwa, ale w końcu ciasto przestaje wracać i idealnie rozkłada się w foremce. Przykryjcie je i odstawcie na 30 min w ciepłe miejsce.
Na koniec focaccię posmarujcie łyżką oliwy zmieszaną z łyżką wody.
Pieczcie focaccię przez 30minut, w 210 stopniach, z termoobiegiem.
Lista zakupów – focaccia z suszonymi pomidorami i oregano
- 7 gram suchych drożdży
- 260 + 60 gram mąki pszennej tortowej
- 100 gram mąki pszennej razowej
- łyżeczka cukru
- po dwie płaskie łyżki czosnku i pomidorów w proszku
- po łyżce suszonej bazyli i oregano
- oliwa z oliwek
- oregano, sól
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.