Jeżeli nie macie jeszcze planów gdzie wybrać się na urlop w tym roku, albo wiecie już, że będzie to Chorwacja, to przedstawiamy Wam garść przydatnych informacji nt. Kuchnia chorwacka – przepisy. Może one pozwolą Wam podjąć decyzję, albo spróbujecie swoich sił próbując odtworzyć te smaki we własnym domu.
Jota
Popularna zarówno w Chorwacji jak i Słowenii, zupa z fasoli, kiełbasy, boczku, kiszonej kapusty i pomidorów (lub koncentratu), smakiem zbliżona do polskiego kapuśniaku.
- 25ml oliwy z oliwek
- 1/2kg kiszonej kapusty
- 250gr ugotowanej fasoli
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 50gr kiełbasy wieprzowej
- 100gr boczku
- ząbek czosnku
- pół łyżki koncentratu pomidorowego
- pół łyżki mąki
- 400ml wody
- sól, pieprz
Pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę wieprzową usmażcie na oliwie. Dodajcie poszatkowaną cebulę i smażcie chwilę do zeszklenia.
Dodajcie koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz mąkę. Wymieszajcie, smażcie dwie minuty po czym wlejcie wodę, dodajcie ugotowaną fasolę, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kiszoną kapustę.
Następnie dodajcie sól oraz pieprz i gotujcie pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie.
Jotę podaje się z polentą, można też dodać do niej wędzone żeberka.
Segedin goulash
Popularny i w Chorwacji i w Słowenii a nawet w Czechach, gulasz z kiszonej kapusty z dodatkiem mięsa i pomidorów, w Chorwacji podawany z polentą.
- 25ml oliwy z oliwek
- 250gr boczku
- 200 gram wołowiny
- 300 gr cebuli
- 250gr marchewki
- ząbek czosnku
- pół łyżki koncentratu pomidorowego
- pół łyżki mąki
- liść laurowy
- 200gr kiszonej kapusty
- woda, sól, pieprz
Na oliwie usmażcie pokrojone w kostkę boczek, cebulę i marchewkę, ciągle mieszając by się nie przypaliły.
Gdy cebula zbrązowieje, dodajcie pokrojoną w kostkę wołowinę, smażcie 5 minut, po czym dodajcie koncentrat pomidorowy, wyciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy i wodę (tyle by przykryła składniki). Gotujcie aż mięso zmięknie (około 30 minut).
Następnie dodajcie kiszoną kapustę, sól, pieprz i gotujcie jeszcze 15 minut. Jeżeli woda zbyt szybko wyparuje, uzupełnijcie ją. Na koniec zagęśćcie gulasz mąką.
Tripe
Flaki z dodatkiem boczku i pomidorów, podawana pod postacią zupy.
- 700gr oczyszczonych i ugotowanych flaków
- 50ml oleju
- 2 cebule
- 100gr boczku
- ząbek czosnku
- pół łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki
- natka pietruszki
- 400ml wody
- sól, pieprz
Cebulę usmażcie na oleju, dodajcie flaki i wodę. Następnie dodajcie mąkę, sól, pieprz oraz koncentrat pomidorowy, przykryjcie i gotujcie.
W międzyczasie zblendujcie ze sobą boczek oraz czosnek i dodajcie do gotujących się flaków. Doprawcie solą, pieprzem, a na koniec poszatkowaną natką.
Flaki podawajcie z chlebebm, poletną lub ziemniakami.
Brodet
Zupa rybna z pomidorami i owocami morza.
- 1/2kg dowolnych ryb
- ząbek czosnku
- 200gr cebuli
- 25ml oliwy z oliwek
- pół łyżki koncentratu pomidorowego
- pół łyżki mąki
- rozmaryn
- liść laurowy
- sól, pieprz
Kawałki umytych ryb usmażcie na oliwie i odstawcie na bok.
W garnku, na oliwie usmażcie posztakowaną cebulę i czosnek, dodajcie koncentrat pomidorowy, wlejcie wodę, przykryjcie i zagotujcie.
Następnie dodajcie przyprawy, sól, pieprz, usmażoną wcześniej rybę i gotujcie kolejne 10 minut.
Zupę rybną podawajcie z polentą.
Kuchnia chorwacka – przepisy źródło: Muzej Grada Rijeke – Muzeum Miasta Rijeka (Krešimirova ul. 28, Rijeka).
Pozostałe nasze wpisy nt Chorwacji poniżej
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.