Co powiecie na pyszny cloud bread chlebek chmurka? A w zasadzie małe chlebki, które idealnie sprawdzą się jako baza kanapki czy spód do mini pizzy.
Przygotowanie chlebków
Oddzielcie żółtka od białek.
Białka ubijcie ze szczyptą soli na sztywno.
W osobnej misce zmieszajcie żółtka, serek, cukier, proszek do pieczenia i sodę.
Gdy masa zrobi się jednolita zacznijcie dodawać porcje ubitych białek, delikatnie wymieszajcie je w serową masę.
Kratkę do pieczenia wyłóżcie papierem, po czym nakładajcie łyżką porcje gotowej masy serowej, formując z niej małe okrągłe placki.
Pieczcie chlebki przez 20min, w 150 stopniach, z termoobiegiem. Po upieczeniu wyłączcie piekarnik i nie otwierając drzwiczek potrzymajcie Wasze chlebki jeszcze z kwadrans (inaczej opadną i staną się płaskie)
Lista zakupów – cloud bread chlebek chmurka
- 4 jajka
- 125 gram serka Philadelphia
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli i cukru
Rada: w zależności od tego do czego chcecie użyć swoich chlebków do powyższej listy dodajcie albo więcej soli i np. nasiona czarnuszki, zioła prowansalskie, suszone oregano, suszone pomidory albo więcej cukru i np. pestki słonecznika albo dynii, rodzynki. Możecie też zrezygnować z dodatków, bo chlebki te kapitalnie smakują solo lub np. z kremowym serkiem czosnkowym i plastrami wędzonego na zimno pstrąga. Idealnie też sprawdzą się tu wszelkie konfitury czy pasty do chleba.
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.