Pyszna, delikatna w smaku, bardzo esencjonalna – Tajska zupa Khao Soi Gai. Możecie podać ją z makaronem ryżowym lub ryżem.
Przygotowanie zupy
Udko kurczaka umyjcie, przełóżcie do garnka, zalejcie 500ml wody i zagotujcie.
Ściągnijcie łyżką szumy, dodajcie przekrojoną na pół, obraną cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku, pokrojony na kawałki imbir oraz pokrojoną w półksiężyce cukinię. Doprawcie solą, pieprzem cayenne, przykryjcie i gotujcie 45 minut.
Odcedźcie bulion od mięsa i warzyw. Kurczaka obierzcie ze skóry i porwijcie na kawałki, ugotowaną cukinię odłóżcie na bok.
W garnku zagotujcie mleczko kokosowe, dodajcie kurkumę i czerwoną pastę curry, gotujcie 5 minut.
Dodajcie kurczaka, cukinię, bulion, sos rybny i sojowy, cukier, gotujcie jeszcze kwadrans.
Na koniec dodajcie sok z limonki.
Zupę możecie przybrać posiekaną kolendrą, orzeszkami nerkowca, płatkami chilli, dodać do niej ugotowany makaron ryżowy lub ryż. Albo, oprócz cukini dodać po prostu więcej warzyw do bulionu – pokrojoną w cieńkie plastry marchewkę, kalarepę albo batata.
Lista zakupów – Tajska zupa Khao Soi Gai
- udko z kurczaka
- ząbek czosnku
- 2cm kawałek imbiru
- cebula
- pół cukini
- łyżeczka czerwonej pasty curry
- 250ml mleczka kokosowego
- sól, pieprz cayenne
- po łyżeczce kurkumy, czerwonej pasty curry, cukru trzcinowego
- po łyżce sosu rybnego i ciemnego sosu sojowego
- sok z limonki
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.