Tajska zupa Khao Soi Gai

Tajska zupa Khao Soi Gai

Pyszna, delikatna w smaku, bardzo esencjonalna – Tajska zupa Khao Soi Gai. Możecie podać ją z makaronem ryżowym lub ryżem.

Przygotowanie zupy

Udko kurczaka umyjcie, przełóżcie do garnka, zalejcie 500ml wody i zagotujcie.

Ściągnijcie łyżką szumy, dodajcie przekrojoną na pół, obraną cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku, pokrojony na kawałki imbir oraz pokrojoną w półksiężyce cukinię. Doprawcie solą, pieprzem cayenne, przykryjcie i gotujcie 45 minut.

Odcedźcie bulion od mięsa i warzyw. Kurczaka obierzcie ze skóry i porwijcie na kawałki, ugotowaną cukinię odłóżcie na bok.

W garnku zagotujcie mleczko kokosowe, dodajcie kurkumę i czerwoną pastę curry, gotujcie 5 minut.

Dodajcie kurczaka, cukinię, bulion, sos rybny i sojowy, cukier, gotujcie jeszcze kwadrans.

Na koniec dodajcie sok z limonki.

Zupę możecie przybrać posiekaną kolendrą, orzeszkami nerkowca, płatkami chilli, dodać do niej ugotowany makaron ryżowy lub ryż. Albo, oprócz cukini dodać po prostu więcej warzyw do bulionu – pokrojoną w cieńkie plastry marchewkę, kalarepę albo batata.

Lista zakupów – Tajska zupa Khao Soi Gai

  • udko z kurczaka
  • ząbek czosnku
  • 2cm kawałek imbiru
  • cebula
  • pół cukini
  • łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 250ml mleczka kokosowego
  • sól, pieprz cayenne
  • po łyżeczce kurkumy, czerwonej pasty curry, cukru trzcinowego
  • po łyżce sosu rybnego i ciemnego sosu sojowego
  • sok z limonki

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz