W ramach trwającego od piątku Tygodnia Kuchni Polskiej wybraliśmy się do Albertina Restaurant & Wine. Albertina Restaurant & Wine – Tydzień Kuchni Polskiej.
O festiwalu
„Od 2018 roku MAKRO Polska prowadzi program Polskie Skarby Kulinarne, którego celem jest promocja bogactwa i tradycji kuchni polskiej, a także zaproszenie do odwiedzenia restauracji na Szlakach Kulinarnych regionów.
Jednym z ważnych wydarzeń w ramach programu jest Tydzień Kuchni Polskiej, tradycyjnie organizowany w okolicach święta niepodległości Polski, czyli 11 listopada”.
Tegoroczna edycja Tygodnia Kuchni Polskiej planowana jest na 11-20.11.2022.
Aby uczcić obchody odzyskania przez Polskę Niepodległości w 1918 r., restauracje przygotują 3 – daniowe biało- czerwone menu w cenie 69 zł, 99 zł lub 119 zł.
Aby wziąć udział w akcji, wystarczy wejść na stronę klik i zapoznać się z listą restauracji w danym mieście, biorących udział w festiwalu.
Następnie wybrać swoją ulubioną restaurację, zarezerować stolik i odwiedzić ją, by spróbować dań specjalnie przygotowanych na tę okazję.
Na koniec, jeżeli dania Wam posmakują, koniecznie oddajcie głos w plebiscycie Najlepsza Restauracja 2022 na stronie www.polskieskarby.pl.
Albertina Restaurant & Wine
Sami o sobie: „Albertina Restaurant & Wine to zupełnie wyjątkowy w skali Krakowa, nowatorski koncept kulinarny, stworzony z pasji do wina i sztuki kulinarnej, i w szczególności z pragnienia promowania w Krakowie sztuki umiejętnego łączenia kuchni i wina – w oparciu o zasady food&wine pairingu. Kluczową ideą jaka przyświeca twórcom tego niecodziennego miejsca, jest chęć kreowania przestrzeni możliwie jak najbardziej harmonijnej. Chęć stworzenia klimatu, w którym świat wysublimowanej kuchni fine dining mógłby swobodnie przenikać się z bogactwem i różnorodnością świata win. Owocem takiego podejścia są minimalistyczne, czyste i jasne wnętrza Albertiny, w których autorskie kreacje kulinarne Grzegorza Fica prezentują zarówno piękno i zasobność kuchni polskiej w odświeżonej formie, jak i wszechstronność tradycji kulinarnych południa Europy. Kierując się zasadą, iż doskonała kuchnia powstać może wyłącznie przy użyciu znakomitych składników, niezmienną podstawę każdego menu stanowią wyłącznie starannie wyselekcjonowane, sezonowe i lokalne produkty o największym twórczym potencjale, a także stale dostępne, świeże owoce morza z własnego homarium„.
Podczas festiwalu Tygodnia Kuchni Polskiej możecie spróbować dwóch menu:
Menu A (wege)
- Przystawka – Dynia / Trufla / Kombu / Grzyby leśne
- Danie główne – Pieczony seler / Śliwka / Kwaśna śmietana / Ser Comte / Rydze
- Deser – Mus z kafiru / Matcha / Limonka / Nektarynka
Menu B
- Przystawka – Troć / Bryndza / Zioła / Wermut / Jabłko
- Danie główne – Bażant / Kasztany / Śliwka / Kardamon
- Deser – Mus z kafiru / Matcha / Limonka / Nektarynka
Do każdego z menu możecie domówić opcję wine pairing.
Wrażenia
Nasza degustacja zaczęła się od małego poczęstunku.
Na początek podano nam bezalkoholowy koktajl przygotowany na bazie czarnej herbaty.
Następnie czekadełko w postaci domowego pieczywa (pyszny, pszenny chleb z makiem oraz ciemny z ziarnami), do tego dwa rodzaje masełka (zielone pietruszkowe oraz klasyczne z bryndzą), całość okraszona została płatkami soli.
Na koniec, uraczono nas amuse bouche, czyli pysznym ravioli z łososiem, podanym z koperkowym szpinakiem.
Po tak miłym przyjęciu, podano nam nasze przystawki: ziołowy troć z plasterkiem bryndzy, polany sosem na bazie Wermut i papierówek.
Następnie danie główne, czyli bardzo soczyste sous vide z fileta z bażanta oraz delikatne domowe taco z szarpanym udkiem, dopieszczone kardamonem i duszonymi śliwkami. Do tego aromatyczny, ciemny sos i kasztany w palonym maśle.
Na koniec deser: przyjemnie kwaskowaty mus z tajskiej limonki, podany z lodami na bazie matchy i kawałkami orzeźwiającej nektarynki.
Reasumując: pięknie podane dania, idealnie skomponowane smaki, bardzo miła obsługa.
Zachęcamy więc do odwiedzenia Albertiny nie tylko w ramach trwającego festiwalu kulinarnego, ale także na codzień, bowiem spędzicie tu miło czas i spróbujecie naprawdę fantastycznej kuchni.
Albertina Restaurant & Wine
ul.Dominikańska 3, Kraków
[Post sponsorowany przez Makro Polska]
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.
Niepodległość świętujemy kulinarnie!