Ziemniaczano szpinakowe kotleciki

Ziemniaczano szpinakowe kotleciki

Mało składników, szybki czas przygotowania. Ziemniaczano szpinakowe kotleciki polecają się na obiad. Wege obiad.

Przygotowanie dania

Ziemniaki obierzcie, umyjcie, pokrójcie w kostkę, zalejcie zimną wodą, posólcie i ugotujcie do miękkości. Odcedzcie, utłuczcie na puree i przestudźcie.

Szpinak umyjcie, zalejcie wrzątkiem i blanszujcie przez 3 minuty. Odsączcie na sitku, ociśnijcie porządnie z wody i drobno poszatkujcie nożem.

W misce zmieszajcie utłuczone ziemniaki, poszatkowany szpinak, startą mozzarellę. Dodajcie sól i pieprz, ponownie całość wymieszajcie, przykryjcie miskę i wstawcie do lodówki na godzinę żeby masa porządnie się schłodziła i łatwiej było formować z niej kotleciki.

Po tym czasie wyciągnijcie masę z lodówki i uformujcie z niej małe kotleciki. Zacznijcie od formowania kulek a następnie lekko je spłaszczcie.

Kotleciki obtoczcie w odrobinie mąki, nadmiar strzepcie.

Na patelni rozgrzejcie olej rzepakowy i smażcie na nim kotleciki przez 3 minuty z każdej strony.

Lista zakupów – Ziemniaczano szpinakowe kotleciki

  • 625 gram ziemniaków
  • 250 gram szpinaku
  • 100 gram tartej mozzarelli
  • mąka
  • olej rzepakowy
  • sól pieprz

Rada: do masy możecie dodać też usmażoną na oliwie pieczarki, cebulę, boczek oraz natkę.

Więcej tu: klik, na Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz