Dziś naszła nas ochota na kumpir, czyli pieczonego ziemniaka z pysznymi dodatkami. My nasze warzywa zamówiliśmy u Paczka z Gospodarstwa – prosto pod drzwi, bez plastiku, wszystko przyjemnie świeże i pachnące.
Przygotowanie ziemniaków
Każdego ziemniaka umyjcie, ale nie obierajcie ze skórki. Następnie osuszcie je i w całości zawińcie w folię aluminiową, błyszczącą stroną do środka. Na koniec upieczcie ziemniaki w 180 stopniach, z termoobiegiem, aż będą miękkie. Nam zajęło to jakieś 25 minut. W międzyczasie możecie sprawdzić stopień upieczenia, nakłuwając ziemniaki widelcem.
Farsz na kumpir
Na dużych oczkach zetrzyjcie do miseczki pięć rzodkiewek, dodajcie pokrojone cztery gałązki koperku oraz dwie łyżki jogurtu greckiego. Całość wymieszajcie a na koniec doprawcie solą i pieprzem.
Kumpir – podanie
Upieczone ziemniaki odwińcie z folii i przekrójcie na pół, jednak bez przekrawania ich spodu. Widekcem rozgniećcie boki ziemniaka. Następnie posólcie a na to nałóżcie farsz z rzodkiewki i koperku. Smacznego.
Lista zakupów
dwa dużej wielkości ziemniaki
5 rzodkiewek
4 gałązki koperku
dwie łyżki jogurtu greckiego
sól, pieprz do smaku
Rada: zamiast powyższych dodatków możecie do ziemniaka dać usmażony boczek, starty żółty ser oraz szczypiorek albo prażoną cebulkę. Możecie też nałożyć gzik albo chili con carne i nachos.
Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na Instagramie.