Po przygotowaniu słoweńskich struklji naszła nas ochota na tradycyjne leniwe pierogi. No to zasiedliśmy go garów i zrobiliśmy.
Przygotowanie masy
Do miski przełóżcie 300 gram twarogu i rozdrobnijcie go widelcem. Następnie dodajcie jedno jajko, 50 gram mąki pszennej oraz łyżkę cukru (u nas trzcinowy). Całość zagniećcie na jednolitą masę. Następnie na blacie lub stolnicy rozypcie trochę mąki. Masę podzielcie na trzy części i z każdej z nich uformujcie wałek. Tak uformowane wałeczki pokójcie na ok. 2 cm kawałki. Możecie pominąć cukier w przepisie, jeżeli chcecie aby pierogi były bardziej wytrawne, albo nie dodawać go do ciasta za to dodać go do bułki tartej (patrz niżej).
Gotowanie
Zagotujcie w garnku wodę, posólcie i wrzucajcie partiami swoje leniwe pierogi. Zamieszajcie i poczekajcie aż wypłyną na powierzchnię. Od momentu wypłynięcia, gotujcie je przez cztery minuty.
Podanie
Na patelni rozpuście dwie łyżki masła, wsypcie dwie łyżki bułki tartej i zameszajcie do połączenia składników, po czym smażcie chwilę. Następnie posypcie nią ugotowanie leniwe pierogi. Możecie je też polać samym roztopionym masłem.
Lista zakupów
300 gram twarogu (u nas chudy)
jedno jajko
50 gram mąki pszennej
łyżka cukru (u nas trzcinowy)
sól
po dwie łyżki masł a bułki tartej
Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na Instagramie.