Szybki, łatwy i przyjemny w wykonaniu przepis na owoce pod kruszonką, zwany też przez niektórych jako crumble. U nas tym razem z morelami, brzoskwiniami i śliwkami.
Przygotowanie owoców
Do miseczek, w których możecie zapiekać różne dania w piekarniku przełóżcie pokrojone w kostkę owoce. U nas to były dwie morele, tyle samo brzoskwiń oraz jedna, żółta śliwka. Brzoskwinie mielismy te płaskie, jeżeli macie normalne, wystarczy jedna.
W osobnym naczyniu przygotujcie sobie kruszonkę. Innymi słowy, w misce rozdrobnijcie palcami 100 gram miękkiego masła, 100 gram cukru trzcinowego oraz 150 gram mąki pszennej. Następnie przełóżcie kruszonkę na owoce i całość pieczcie przez 40 minut w 190 stopniach bez termoobiegu. Smacznego!
Lista zakupów
2 morele
dwie brzoskwinie
1 żółta śliwka
100 gram masła
100 gram cukru
150 gram mąki
Rada: możecie użyć innych owoców np. malin, jeżyn. Możecie też dać jabłka z cynamonem, lub gruszki skropione sokiem z cytryny. Od was zależy co tak naprawdę zapieczecie sobie pod kruszonką. My akurat mieliśmy takie a nie inne owoce pod ręką i to je zapiekliśmy. Następnym razem poeksperymentujemy z egzotycznymi owocami, a crumble spróbujemy zrobić z płatków owsianych oraz orzechów. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na Instagramie.