Dziś na śniadanie proponujemy Wam wytrawne tosty francuskie z pomidorami, świeżą bazylią i oliwą. Danie szybkie do przygotowania i pyszne w smaku.
Przygotowanie tostów
W misce wymieszajcie jedno całe jajko z trzema łyżkami mleka, solą, pieprzem i słodką papryką. Przypraw użyjcie według uznania, my daliśmy wszystkiego po małej szczypcie. Dwie kromki chleba graham przetnijcie na pół i przełóżcie do miski z masą jajeczną. Dociśnijcie chleb do dna naczynia i odczekajcie minutę, dwie. Po tym czasie przełóżcie kromki na drugą stronę, żeby dokładnie nasiąknęły jajkiem z przyprawami. Na patelni rozgrzejcie łyżeczkę oleju rzepakowego i usmażcie na nim swoje wytrawne tosty francuskie. Po dwie minuty z każdej strony wystarczy, chodzi tylko o to, żeby jajko na chlebie porządnie się ścieło.
Przygotowanie sałatki
W naczyniu wymieszajcie pokrojonego w kostkę pomidora ze startym ząbkiem czosnku, poszatkowanymi świeżymi liśćmi bazylii, solą, pieprzem oraz łyżeczką oliwy z oliwek.
Na koniec na talerz przełóżcie usmażone tosty a obok, najlepiej w osobnej małej miseczce postawcie sałatkę z pomidorów (puszczą sok). Smacznego!
Lista zakupów
2 kromki chleba graham
1 jajko
3 łyżki mleka
sól, pieprz, papryka słodka
łyżeczka oleju rzepakowego
pomidor
liście bazylii
łyżeczka oliwy z oliwek
czosnek
Rada: zamiast świeżej bazylii możecie użyć suszonej, zamiast słodkiej papryki możecie użyć ostrej. Do pomidorów możecie wkroić mozzarellę, a zamiast oliwy użyć octu balsamicznego.
Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na naszym Instagramie.