To co jest fajne w tym przepisie, to to że fit burgery (vege) a dokładniej masę na nie możecie wykorzystać na wiele róznych sposobów. Możecie np. upiec z niej spody do pizzy, mini pulpeciki albo podać jak kotleciki z pieczonymi warzywami.

Przygotowanie burgerów
Fasolę, ciecierzycę i soczewicę przesypcie do miski, zalejcie dużą ilością wody i zostawcie na noc do namoczenia. Następnego dnia zawartość miski przełóżcie do garnka, dolejcie wody, dodajcie sól i gotujcie przez godzinę.
Kaszę gryczaną ugotujcie według instrukcji na opakowaniu.
Ugotowane strączki i kaszę. odcedźcie i odstawcie na bok do wystygnięcia.
Po wystudzeniu całość zblendujcie (ale nie na papkę).
W misce zmieszajcie 1/2 cebuli pokrojonej w drobną kostkę, 30 gram poszatkowanych kaparów, pestki słonecznika i siemię lniane, przyprawy (sól, po pół łyżki kuminu, pieprzu cayenne, kolędry) oraz poszatkowaną natkę pietruszki.
Dodajcie zblendowane strączki, kaszę, dwa jajka oraz sok z połówki cytryny i najlepiej ręką całość wyróbcie gładką masę.
Uformujcie 10 kotlecików i ułóżcie je na kratce z piekarnika, wyłożonej papierem do piedczenia.
Burgery pieczcie 30 minut, w 180 stopniach, z termoobiegiem.

Lista zakupów – fit burgery (vege)
- 100 gram suchej białej fasoli (263 kcal)
- 100 gram suchej ciecierzycy (364 kcal)
- 100 gram suchej soczewicy (340 kcal)
- 100 gram ugotowanej kaszy gryczanej (102 kcal)
- 1/2 cebuli (33 kcal)
- 30 gram kaparów (6 kcal)
- 2 jajka (160 kcal)
- 30 gram pestek słonecznika (174 kcal)
- 30 gram siemienia lnianego (150 kcal)
- po pół łyżki kuminu, pieprzu cayenne, kolędry
- sól
- sok z połówki cytryny
- 4 gałązki natki pietruszki
Info: całość ma 1 592 kcal, z otrzymanych proporcji otrzymacie 10 kotlecików, każdy po 160 kcal. Możecie zjeść je z bułką, świeżymi warzywami i frytkami z batata.
Możecie też potraktować je jako kotleciki i podać z cukinią i pomidorkami koktajlowymi z patelni (usmażone na 1 łyżeczce oleju, przyprawione solą i pieprzem cayenne, skropione sokiem z cytryny).
