Dziś przedstawiamy Wam fit batoniki z dmuchanym ryżem, pełne bakalii, ciemnej czekolady i nawłociowego miodu. Zdrowe, w sam raz na drugie śniadanie.
Przygotowanie masy na batoniki
Czekoladę roztopcie w kąpieli wodnej.
Na patelni podprażcie pestki dynii i słonecznika.
Suszone owoce – figi, żurawinę, daktyle, śliwki pokrójcie w drobną kostkę.
W misce zmieszajcie rodzynki z posiekanymi suszonymi owocami i pestkami, dmuchanym ryżem, miodem i rozpuszczoną czekoladą.
Całość porządnie wymieszajcie a następnie przełóżcie do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Porządnie dociśnijcie masę, by była bardziej zwarta. Foremkę przykryjcie i wstawcie do lodówki na 45 minut. Po tym czasie wyciągnijcie masę z lodówki, pokrójcie ją na 12 batoników, i ponownie schódźcie w lodówce przez 2 godziny. Smacznego!
Lista zakupów – fit batoniki z dmuchanym ryżem
- 100 gram gorzkiej czekolady (519 kcal)
- 20 gram rodzynek (60 kcal)
- 20 gram daktyli (56 kcal)
- 20 gram suszonej żurawiny (61 kcal)
- 40 gram suszonych fig (100 kcal)
- 50 gram suszonych śliwek (120 kcal)
- 20 gram pestek dynii (112 kcal)
- 20 gram pestek słonecznika (117 kcal)
- 50 gram dmuchanego ryżu (183 kcal)
- 3 łyżki miodu nawłociowego (243 kcal)
Info: całość 1 571 kcal, z otrzymanych proporcji otrzymacie 12 batoników, każdy po 131 kcal.
Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik, na naszym Facebooku oraz na naszym Instagramie.
Fit batoniki z dmuchanym ryżem