placki z cukini z piekarnika

Placki z cukinii z piekarnika

Dziś na kolację placki z cukinii z piekarnika, z dodatkiem pieczarek i ziaren, bez mąki i tłuszczu. Szybkie w przygotowaniu, bardzo delikatne i fit.

Słów kilka o cukinii

Pochodzi z tej samej rodziny co dynia, melon i ogórek, nie mylić jej z kabaczkiem który jest większy, jasnozielony czy żółty. W 100 gramach cukinia ma raptem 30 kcal, do tego jest bogata w kwas foliowy i witaminę C. Posiada właściwości przeczyszczające i moczopędne. Przy zakupie najlepiej wybierać te małe, o długości do 20 cm. Cukinię należy przechowywać w lodówce, maksymalnie do tygodnia.

Przygotowanie placków

Cukinię oraz pieczarki umyjcie, zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach, posólcie i odstawcie na kwadrans do czasu, aż warzywa puszczą sok. Następnie odciśnijcie je z wody i przełóżcie do miski.

Do masy dodajcie starty czosnek, jajko, ziarna słonecznika i siemienia, płatki owsiane oraz przyprawy. Wymieszajcie.

Placki nakładajcie łyżką na kratkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i pieczcie przez 20 minut w 200 stopniach, z termoobiegiem. Po tym czasie obróćcie je na drugą stronę i pieczcie jeszcze 10 minut.

Ponieważ w plackach nie ma mąki, ich konsystencja po upieczeniu nie będzie tak zwarta jak w plackach pieczonych na patelni z dodatkiem tłuszczu. Ale i tak są pyszne, no i zdecydowanie dużo bardziej delikatne.

Lista zakupów – placki z cukinii z piekarnika

  • 800 gram cukinii (240 kcal)
  • 100 gram pieczarek (28 kcal)
  • 3 ząbki czosnku (24 kcal)
  • 1 jajko (75 kcal)
  • 2 łyżki siemienia lnianego (74 kcal)
  • 2 łyżki słonecznika (116 kcal)
  • 4 łyżki płatków owsianych (148 kcal)
  • sól, pieprz
  • po pół płaskiej łyżeczki mielonego kuminu i słodkiej papryki wędzonej
    Info: całość ma 705 kcal, z otrzymanych proporcji otrzymacie 16 placków, każdy po 44 kcal.

Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik, na naszym Facebooku oraz na naszym Instagramie

Dodaj komentarz