Było wytrawnie, czas na odrobinę słodyczy. Idealna na śniadanie lub podwieczorek, babka jaglana z jabłkami. Bo fit wcale nie musi być nudne.
Przygotowanie dania
Kaszę jaglaną ugotujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedźcie i przestudźcie.
Jabłka umyjcie, obierzcie, wydrążcie środek i zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach.
Orzechy włoskie połacie na mniejsze kawałki.
W misce zmieszajcie jajka, ugotowaną kaszę jaglaną, starte na tarce jabłka, cynamon, ksylitol i orzechy włoskie. Całość porządnie wymieszajcie.
Foremkę wyłóżcie papierem do pieczenia, lub posmarujcie olejem rzepakowym, przelejcie do niej masę na babkę, wygładźcie.
Pieczcie babkę przez 45 minut do godziny, w 180 stopniach, z termoobiegiem, bez przykrycia.
Na koniec możecie posypać ją cukrem pudrem, polać miodem, podać z ulubioną konfiturą lub słodką śmietanką.
Serwujcie ją na ciepło lub zimno. W każdej wersji smakuje wybornie. Następnego dnia możecie ją podgrzać w piekarniku lub na patelni delikatnie wysmarowanej olejem na przykład kokosowym lub innym roślinnym.
Lista zakupów – Babka jaglana z jabłkami
- 100 gram suchej kaszy jaglanej
- 2 jajka
- 2 duże jabłka champion lub inne, ważne żeby były słodkie
- płaska łyżeczka cynamonu
- łyżka ksylolitu lub innego słodzika
- 4 łyżki orzechów włoskich
Rada: orzechy włoskie możecie zamienić na migdały, nerkowce lub niesolone pistacje czy fistaszki.
Więcej tu: klik, na Facebooku i Instagramie.