Dzisiaj przepis na domowe cake pops – ciasteczka na patyku, zrobione z domowych muffinek cytrynowych i domowej śliwki w czekoladzie.
Przygotowanie muffinek
W misce zmieszajcie 100 gram eytrolu z 250 gramami mąki orkiszowej, 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, 250 ml mleka, 1 jajkiem i 40 gramam oleju przepakowaego. Całość wymieszajcie.
Dodajcie sok z połówki cytryny i ponownie całość wymieszajcie.
Masę przełóżcie do foremek na muffinki i pieczcie30 minut, w 180 stopniach, z termoobiegiem. Po upieczeniu mufinki wystudźcie.
Lista zakupów na muffinki
- 100 gram eytrolu (0 kcal)
- 250 gram mąki orkiszowej (800 kcal)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 ml mleka (110 kcal)
- 1 jajko (90 kcal)
- 40 gram oleju rzepakowego (352 kcal)
- sok z połówki cytryny
Przygotowanie domowej śliwki w czekoladzie
Do małego garnka wrzućcie 75 gram suszonych śliwek, zalejcie je 100 ml wody i gotujcie aż 3/4 wody odparuje (10-15 minut).
Następnie zblendujcie śliwki razem z pozostałą w garnku wodą.
Dodajcie po pół łyżeczki kakao i miodu, całość dokładnie wymieszajcie do uzyskania jednolitej masy
Lista zakupów na śliwki
- 75 gram suszonych śliwek (180 kcal)
- 100 ml wody
- 1/2 łyżeczki kakao (31 kcal)
- 1/2 łyżeczki miodu (30 kcal)
Przygotowanie cake pops – ciasteczka na patyku
400 gram muffinek pokruszcie lub zblendujcie na drobne okruszki (nam blenderem udało się je rozdrobnić tylko częściowo, potem w ruch poszedł stary dobry widelec i jego kumpel tłuczek do ziemniaków, na koniec ręce).
Do mufinek dodajcie 250 gram serka mascarpone i wymieszajcie, najlepiej robotem do połączenia się składników (7-8 minut).
Dodajcie domową śliwkę w czekoladzie z przepisu powyżej i ponownie całość dobrze wymieszajcie robotem, kolejne 7-8 minut.
Gotową masę uformujcie w kulę, zawińcie w folię spożywczą i wstawcie do zamrażarki na kwadrans.
Po tym czasie wyciągnijcie masę z zamrażarki, podzielcie ją na 20 części a z każdej z nich uformujcie kulkę. Kulki połóżcie na desce do krojenia, przykryjcie folią i wstawcie na 15 minut do zamrażarki.
W międzyczasie do garnka przełóżcie pokruszone 200 gram gorzkiej czekolady, dodajcie 1 łyżeczkę oleju kokosowego. Garnek wstawcie w większy gar napełniony gotującą się wodą, czekoladę cały czas mieszajcie, aż do jej całkowitego rozpuszczenia się w kąpieli wodnej.
Wyciągnijcie popsy z zamrażanki. Końcówki patyczków do szaszłyków zanurzcie w roztopionej czekoladzie i wbijcie w kulki. Następnie kulki z patczykami ponownie schłódźcie w zamrażarce przez kwadrans. Dzięki temu popsy nie będą spadać z patyczków.
Po upływie tego czasu wyciągnijcie popsy z zamrażaki, obtoczcie w roztopionej czekoladzie i udekorujcie wiórkami kokosowymi, słupkami z migdałów, czy co tam akurat macie pod ręką. Smacznego!
Lista zakupów na cake pops (20 sztuk)
- 400 gram mufinek (patrz przepis wyżej) (832 kcal)
- 250 gram mascarpone (985 kcal)
- 200 gram gorzkiej czekolady (106 kcal)
- 10 gram (1 łyżeczka oleju kokosowego) (90 kcal)
- plus domowa śliwka w przepisu powyżej (241 kcal)
Info: z otrzymanych proporcji otrzymacie 20 cake pops, każy po 113 kcal.