Z dodatkiem koziego serka i konfitury z gorzkich pomarańczy oraz imbiru, słodzona sokiem z owoców. Idealna do dzielenia się, choinka z ciasta francuskiego jest szybka i łatwa w przygotowaniu, a jej widok miło zaskoczy domowników.
Przygotowanie choinki
Arkusz ciasta francuskiego przekrójcie w poprzek na pół.
Jedną część posmarujcie najpier kremowym kozim serkiem, a następnie konfiturą z pomarańczy i imbiru.
Posmarowany płat przykryjcie drugą porcją ciasta francuskiego.
Wytnjcie z ciasta kształt choinki – na dole odetnijcie boki tak by powstał pień drzewka, a u góry odetnjcie po skosie rogi ciasta. Odciętych fragmentów nie wyrzucajcie, upieczecie z nich małe ciasteczka.
Teraz boki choinki natnijcie w poprzek, a każy fragment zawińcie wokół własnej osi.
Choinkę i ciasteczka posmarujcie rozbełtanym żółtkiem jajka i posypcie cukrem trzcinowym.
Pieczcie 12 minut, w 200 stopniach, z termoobiegiem. Smacznego!
Lista zakupów – choinka z ciasta francuskiego
- arkusz gotowego ciasta francuskiego
- 75 gram kremowego serka koziego
- 4 łyżki konfitury z pomarańczy i imbiru (u nas St.Dalfour Owocowa Rapsodia konfitura imbir i pomarańcza)
- jedno żółtko
- szczypta cukru trzcinowego (do posypania choinki)
Rada: jeżeli chodzi o serek, to użyliśmy serka Naturek i zużyliśmy do choinki pół opakowania: klik. Z kolei odnośnie nadzienia to tak naprawdę możecie dodać do choinki czego tylko dusza zapragnie np.: nutellę, cukier cynamonowy, konfiturę z fig, albo w wersji wytrawnej np. serek kozi z oregano albo tartą mozzarellę z bazyliowym pesto.
Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na naszym Instagramie.