Silniejszy bronił się, dopóki nie spróbował. Teraz ja bronię ciasto czekoladowe z cukinią przed Silniejszym. A jeśli chodzi o cukinię to zamówiliśmy ją tradycyjnie u Paczka z gospodarstwa.
Przygotowanie masy
Do miski przełóżcie 100 gram miękkiego masła i 150 gram cukru pudru, utrzyjcie na gładką masę. Trwa to jakieś 10 minut, będziecie widzieć jak z żółtej masa robi się biała. Następnie dodajcie 125 ml oleju i ponownie wszystko zmiksujcie. Następnie dodajcie pierwsze jajko, po czym miksujcie masę kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie dodajcie drugie jajko i ponownie całość zmiksujcie.
Przygotowanie ciasta
W osobnej misce wymieszajcie porządnie 400 gram mąki pszennej tortowej z 60 gramami kakao oraz łyżeczką sody oczyszczonej, połową łyżeczki proszku do pieczenia i 50 gramami mlecznej czekolady (startej na dużych oczkach). Na koniec dodajcie 320 gram startej na dużych oczkach cukini. Całość porządnie wymieszajcie. Następnie ponownie uruchomcie robot kuchenny i w trzech partiach dodawajcie suche składniki do przygotowanej wcześniej masy, na przemian z 125 ml jogurtu naturalnego. Innymi słowy, do miski robota z masą dodajcie 1/3 suchych składników, całość zmiksujcie na gładką masę, a następnie dodajcie 40 ml jogurtu i ponownie zmiksujcie. Po czym ponownie dodajcie 1/3 suchych, miksujcie, potem jogurt i tak do wyczerpania się składników suchych i jogurtu.
Pieczenie
Tak powstałe ciasto czekoladowe z cukinię przelejcie do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczcie w 180 stopniach przez 45 minut, z opcją termoobieg.
Lista zakupów
100 gram miękkiego masła
150 gram cukru pudru
125 ml oleju
dwa jajka
125 ml jogurtu naturalnego
400 gram mąki pszennej tortowej
60 gram kakao
50 gram mlecznej czekolady (startej na dużych oczkach)
łyżeczka sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
320 gram startej na dużych oczkach cukini
Rada: możecie dodać do ciasta również cynamon, inne korzenne przyprawy albo posiekane orzechy włoskie.
Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na Instagramie.