ciasto kokosowe

Ciasto kokosowe

Silniejszy powiedział, że ciasto kokosowe to najlepsze ciasto jakie ładniejsza do tej pory upiekła. No to teraz piecze je co tydzień, chciała to ma.

Przygotowanie ciasta

Do miski wsypcie 200 gram mąki pszennej, po czym dosypcie 100 gram cukru trzcinowego oraz 100 gram wiórek kokosowych. Następnie dodajcie płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Całość wymieszajcie i wlejcie 300 ml mleczka kokosowego. Na koniec tak przygotowaną masę kokosową przelejcie do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ostatnią łyżkę masy wymieszajcie z jedną łyżeczką kakao po czym przełóżcie do foremki układając ciemną warstwę na jasnej. Masa jest dosyć gęsta.

Pieczenie ciasta

Ciasto kokosowe pieczcie przez 45 minut 180 stopniach, z termoobiegiem. Jak sami widzicie, ciasto to jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Nie wymaga też wyrastania. Idealnie więc sprawdzi się gdy najdzie was ochota na coś słodkiego, albo gdy wpadnie do was niezapowiedziany gość.

Lista zakupów

200 gram mąki pszennej
100 gram cukru trzcinowego
100 gram wiórek kokosowych
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka kakao
300 ml mleka kokosowego
Rada: na ogół puszki mleczka kokosowego mają pojemność aż 400 ml, co więc zrobić z pozostałymi 100 ml? Ano najlepiej jest skorzystać z naszego poprzedniego przepisu na warzywne curry: klik.

Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na Instagramie

Dodaj komentarz