U nas dziś na deser ciasto z agrestem i malinami. My nasze owoce zamówiliśmy u Paczka z Gospodarstwa – prosto pod drzwi, bez plastiku, wszystko przyjemnie świeże i pachnące. Co ciekawe skrzynka jest w depozycie, oddacie ją przy kolejnym zamówieniu.
Ciasto – przygotowanie
Aby przygotować ciasto 125 ml ciepłego mleka wymieszajcie z 50 gramami cukru trzcinowego i 10 gramami świeżych drożdży. Następnie dodajcie 300 gram mąki pszennej, szczyptę soli i jedno jajko. Wyróbcie ciasto, po czym odstawcie je na godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie umyjcie i osuszcie owoce – 100 gram agrestu i tyle samo malin.
Po godzinie ciasto przełóżcie do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponieważ jest dość elastyczne, ponaciągajcie je trochę. Następnie na cieście ułóżcie uprzednio umyte owoce.
Kruszonka
Aby przygotować kruszonkę, w miseczce zmieszajcie po 35 gram cukru trzcinowego i mąki pszennej oraz 25 gram masła (w temperaturze pokojowej). Następnie rozdrobnijcie masę palcami i posypcie nią owoce na cieście.
Pieczenie
Pieczcie ciasto przez 40 minut w 180 stopniach, z termoobiegiem.
Lista zakupów
Ciasto:
100 gram agrestu
100 gram malin
125 ml mleka (letnie)
10 gram świeżych drożdży
50 gram cukru trzcinowego
300 gram mąki pszennej
50 gram miękkiego masła
1 jajko
szczypta soli
Kruszonka:
po 35 gram cukru trzcinowego i mąki pszennej
25 gram masła (w temperaturze pokojowej)
Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na Instagramie.