Ciasto z agrestem i malinami

Ciasto z agrestem i malinami

U nas dziś na deser ciasto z agrestem i malinami. My nasze owoce zamówiliśmy u Paczka z Gospodarstwa – prosto pod drzwi, bez plastiku, wszystko przyjemnie świeże i pachnące. Co ciekawe skrzynka jest w depozycie, oddacie ją przy kolejnym zamówieniu.

Ciasto – przygotowanie

Aby przygotować ciasto 125 ml ciepłego mleka wymieszajcie z 50 gramami cukru trzcinowego i 10 gramami świeżych drożdży. Następnie dodajcie 300 gram mąki pszennej, szczyptę soli i jedno jajko. Wyróbcie ciasto, po czym odstawcie je na godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie umyjcie i osuszcie owoce – 100 gram agrestu i tyle samo malin.
Po godzinie ciasto przełóżcie do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponieważ jest dość elastyczne, ponaciągajcie je trochę. Następnie na cieście ułóżcie uprzednio umyte owoce.

ciasto z agrestem i malinami
ciasto z agrestem i malinami

Kruszonka

Aby przygotować kruszonkę, w miseczce zmieszajcie po 35 gram cukru trzcinowego i mąki pszennej oraz 25 gram masła (w temperaturze pokojowej). Następnie rozdrobnijcie masę palcami i posypcie nią owoce na cieście.

ciasto z agrestem i malinami
ciasto z agrestem i malinami

Pieczenie

Pieczcie ciasto przez 40 minut w 180 stopniach, z termoobiegiem.

Lista zakupów

Ciasto:
100 gram agrestu

100 gram malin
125 ml mleka (letnie)
10 gram świeżych drożdży
50 gram cukru trzcinowego
300 gram mąki pszennej
50 gram miękkiego masła
1 jajko
szczypta soli

Kruszonka:
po 35 gram cukru trzcinowego i mąki pszennej
25 gram masła (w temperaturze pokojowej)

Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na Instagramie

Dodaj komentarz