Curry z ciecierzycy

Curry z ciecierzycy

Oto najprostszy przepis na curry z ciecierzycy, bez użycia gotowych mieszanek przypraw czy past curry. Danie bardzo proste w przygotowaniu, bardzo domowe w smaku.

Przygotowanie curry

Ciecierzycę zalejcie dużą ilością zimnej wody i odstawcie na noc do namoczenia.

Możecie też użyć ciecierzycy z puszki, wówczas wystarczy dodać ją do curry pod koniec gotowania.

W garnku rozgrzejcie olej rzepakowy, dodajcie poszatkowaną cebulę i smażcie aż cebula się ładnie zrumieni.

Następnie dodajcie starty na tarce imbir oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszajcie i smażcie przez minutę.

Dodajcie kurkumę, asafetydę, kumin, garam masala i pieprz cayenne, wszystko porządnie wymieszajcie i smażcie kolejną minutę.

Teraz do garnka dodajcie pokrojone w kostkę pomidory, sól i sok z cytryny i gotujcie kwadrans pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.

Na koniec dodajcie ugotowaną ciecierzycę (lub z puszki), cukier oraz dolejcie 1,5 szklanki wody, przykryjcie i gotujcie 40 minut (do godziny, aż ciecierzyca będzie miękka). W razie potrzeby dolejcie też więcej wody.

Lista zakupów – curry z ciecierzycy

  • 1,5 szklanki surowej ciecierzycy
  • 4 pomidory
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 cm kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne oraz cukru
  • szczypta asafetydy
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • sól
  • 1 łyżka soku z cytryny

Więcej o kuchni indyjskiej tu: Cała prawda o kuchni indyjskiej

Wszystkie potrzebne składniki kupicie tu: klik.

Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie

Źródło: „Wegańska kuchnia indyjska” R.Hingle

Dodaj komentarz