Oto najprostszy przepis na curry z ciecierzycy, bez użycia gotowych mieszanek przypraw czy past curry. Danie bardzo proste w przygotowaniu, bardzo domowe w smaku.
Przygotowanie curry
Ciecierzycę zalejcie dużą ilością zimnej wody i odstawcie na noc do namoczenia.
Możecie też użyć ciecierzycy z puszki, wówczas wystarczy dodać ją do curry pod koniec gotowania.
W garnku rozgrzejcie olej rzepakowy, dodajcie poszatkowaną cebulę i smażcie aż cebula się ładnie zrumieni.
Następnie dodajcie starty na tarce imbir oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszajcie i smażcie przez minutę.
Dodajcie kurkumę, asafetydę, kumin, garam masala i pieprz cayenne, wszystko porządnie wymieszajcie i smażcie kolejną minutę.
Teraz do garnka dodajcie pokrojone w kostkę pomidory, sól i sok z cytryny i gotujcie kwadrans pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
Na koniec dodajcie ugotowaną ciecierzycę (lub z puszki), cukier oraz dolejcie 1,5 szklanki wody, przykryjcie i gotujcie 40 minut (do godziny, aż ciecierzyca będzie miękka). W razie potrzeby dolejcie też więcej wody.
Lista zakupów – curry z ciecierzycy
- 1,5 szklanki surowej ciecierzycy
- 4 pomidory
- 2 duże cebule
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 6 ząbków czosnku
- 5 cm kawałek imbiru
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne oraz cukru
- szczypta asafetydy
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala
- sól
- 1 łyżka soku z cytryny
Więcej o kuchni indyjskiej tu: Cała prawda o kuchni indyjskiej
Wszystkie potrzebne składniki kupicie tu: klik.
Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie.
Źródło: „Wegańska kuchnia indyjska” R.Hingle