Dziś na obiad fit curry z kurczakiem. Do niego możecie ugotować ryż albo upiec chlebki naan. Jeżeli jednak trzymacie się wersji fit, wybierzcie ryż jaśminowy, charakteryzujący się najniższą kalorycznością.
Przygotowanie curry
Łyżkę oleju rzepakowego rozgrzejcie w woku lub na patelni. Dodajcie pokrojone w kostkę jeden ząbek czosnku i 110 gram cebuli, oraz starty na tarce 8 gramowy kawałek imbiru i smażcie 2 minuty, cały czas mieszając.
Następnie dodajcie 1 łyżkę sproszkowanego curry, 550 gram filetów z kurczaka pokrojonych w kostkę, smażcie minutę, po czym wlejcie 200 ml wody (albo tyle, żeby przykryło Waszego kurczaka) i gotujcie do jej odparowania, czyli jakieś 10 minut.
Następnie dodajcie pokrojone w kostkę 174 gramy pomidorów, całość przyprawcie solą i pieprzem oraz łyżeczką sproszkowanej kolędry i gotujcie kolejne 3 minuty.
Na koniec wlejcie 200 ml mleczka kokosowego, wymieszajcie i gotujcie 5 minut.
Zestawcie curry z ognia, posypcie kolędrą i podajcie z ryżem jaśminowym, ugotowanym wg instrukcji na opakowaniu.
Lista zakupów – fit curry z kurczakiem
- 550 gram kurczaka (530 kcal)
- 110 gram cebuli (dwie średnie sztuki) (44 kcal)
- 174 gramy pomidora (dwie średnie sztuki) (31 kcal)
- 8 gram imbiru (po obraniu) (6 kcal)
- ząbek czosnku (9 kcal)
- 1 łyżka sproszkowanego curry (20 kcal)
- 200 ml wody
- 200 ml mleczka kokosowego (134 kcal)
- łyżeczka sproszkowanej kolędry (10 kcal)
- łyżka oleju rzepakowego (88 kcal)
Info: Z podanych proporcji otrzymacie danie o kaloryczności 872 kcal, bez ryżu, jedna porcja zatem będzie mieć około 200 kcal. Ciekawostka, najmniej kalorii ma ryż jaśminowy i to właśnie ten poleca się do tego dania. Dodatkowo, przy trzeciej porcji dania, przy podgrzewaniu, dodaliśmy jeszcz garść szpinaku. Wyszło pyszne!