Dziś na obiad fit kapuśniaczek z brukselki, z filetem z kurczaka i spora dawką przypraw. Idealny na obiad.
Kapuśniaczek z brukselki
Na patelni rozgrzejcie jedną łyżkę oleju rzepakowego i wrzućcie pokrojoną w kostkę cebulę. Smażcie dwie minuty.
Dodajcie starty na tarce ząbek czosnku i smażcie minutę.
Następnie wsypcie po 1 płaskiej łyżeczce mielonej kolędry i kuminu oraz 10 gram startego imbiru. Smażcie minutę.
Dodajcie starte na tarce jedną marchewkę i jedną pietruszkę. Smażcie 2 minuty.
Następnie dodajcie 500 gram brukselki, startej na tarce lub w robocie, przyprawcie solą i pieprzem. Wymieszajcie, smażcie dwie minuty.
Wlejcie 300 ml wody, wymieszajcie, przykryjcie i duście 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Przygotowanie mięsa
350 gram filetów z kurczaka umyjcie, osuczcie, posypcie solą, harrisą w proszku oraz pieprzem cayenne (uwaga! ostre).
Zawińcie w folię aluminiowa, matową stroną na zewnątrz i pieczcie 45 minut w 180 stopniach, z termoobiegiem.
Po upieczeniu mięso pokrójcie i podawajcie wraz z kapuśniaczkiem z brukseki.
Lista zakupów – fit kapuśniaczek z brukselki
- 500gr brukselki (214 kcal)
- 45 gram marchewki (1 sztuka) (15 kcal)
- 160 gram pietruszki (2 sztuki) (80 kcal)
- 5 gram czosnku (1 ząbek) (8 kcal)
- 200 gram cebuli (1 duża sztuka) (66 kcal)
- 10 gram imbiru (8 kcal)
- po 1 płaskiej łyżeczce mielonej kolędry i kuminu
- sól, pieprz
- 10 gram oleju rzepakowego, czyli 1 płaska łyżka (72 kcal)
- 350 gram filetów z kurczaka (577 kcal)
- harrisa w proszku, pieprz cayenne
- Rada: z podanych proporcji przygotujecie pięć porcje kapuśniaczku z brukselki, gdzie1 porcja to 208 kcal.