Co powiecie na fit pulled chicken z domowym sosem? To niskokaloryczna wariacja na temat wcześniejszego przepisu na pulled pork do bułeczek bao bao, który znajdziecie tu: klik. W wersji z kurczakiem, jedna porcja dania (135 gram) ma 200 kcal.
Przygotowanie mięsa
840 gram filetów z kurczaka umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem.
W miseczce zmieszajcie łyżkę oleju z łyżeczką soli, cukru trzcinowego, słodkiej papryki oraz kuminu. Z kolei czarny pieprz i paprykę chili dodajcie wg uznania, na tyle na ile lubicie pikantne dania.
Tak przygotowaną marynatą natrzyjcie mięso z każdej strony.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułóżcie pokrojone w pióra dwie cebule i rozgnieciony ząbek czosnku. Zalejcie 30 ml octu jabłkowego i wymieszajcie.
Następnie przełóżcie mięso, przykryjcie naczynie i pieczcie w 100 stopniach, z termoobiegiem przez 3 godziny. Po tym czasie zwiększcie temperaturę do 140 stopni, obróćcie mięso i pieczcie kolejne 2 godziny.
Po upieczeniu, porozrywajcie mięso na kawałki, rękoma albo przy użyciu widelca.
W misce zmieszajcie pkrojoną jedną cebulę dymkę (razem ze szczypiorem), starty ząbek czosnku oraz 7 plasterków różowego marynowanego imbiru pokrojonego w kostkę.
Dodajcie dwie łyżki jasnego sosu sojowego, łyżeczkę mielonej kolendry, tyle samo miodu oraz sok i startą skórkę z połówki cytryny.
Całość dokładnie wymieszajcie, dodajcie poszarpanego kurczaka, ponownie wymieszajcie i odstawcie.
Przygotowanie sosu
W misce zmieszajcie trzy łyżki jogurtu naturalnego z pokrojoną w kostkę papryczką chili, jedną dymką, pokrojoną razem ze szczypiorem, oraz startym na tarce ząbkiem czosnku.
Dodajcie łyżeczkę octu jabłkowego, oraz startą skórkę z połówki cytryny i pieprz. Całość wymieszajcie i odstawcie.
Podanie
Ponieważ obniżamy kaloryczność dania, nie będzie w nim bułeczek bao bao. Wówczas to danie serwuje się najprościej jak się da: odmierzyć porcję kurczaka, polać sosem i gotowe.
Lista zakupów – fit pulled chicken z domowym sosem
- 840 gram filetów z kurczaka (1 386 kcal)
- 400 gram cebuli (2 sztuki) (132 kcal)
- 15 gram czosnku (3 ząbki) (24 kcal)
- 30 ml octu jabłkowego + 1 łyżeczka (7 kcal)
- 4 gramy oleju (1 łyżeczka) (36 kcal)
- po łyżeczce soli, słodkiej papryki, kuminu
- 6 gram cukru trzcinowego (1 łyżeczka) (20 kcal)
- czarny pieprz i papryka chili (w ilości wg uznania)
- 40 gram dymki razem ze szczypiorem (2 sztuki) (12 kcal)
- 30 gram różowego marynowanego imbiru (18 kcal)
- 20 gram jasnego sosu sojowego (2 łyżki) (10 kcal)
- łyżeczka mielonej kolendry
- 12 gram miodu (1 łyżeczka) (39 kcal)
- sok i starta skórka z cytryny
- 75 gram jogurtu naturalnego (3 łyżki) (45 kcal)
- 20 gram papryczki chili (1 sztuka) (8 kcal)
Informacja: z podanych proporcji otrzymacie 8 porcji dania, jedna porcja czyli 135 gram ma 200 kcal (razem z sosem).
Jeżeli jednak zdecydujecie się dorzucić do tego np. pełnoziarnistą bułkę, to zwiększycie kaloryczność dania o kolejne 152 kcal, z pełnoziarnistą tortillą to więcej o 198 kcal etc.