Dzisiaj kolejny przepis na fit śniadania – granola. Smaczna, słodka, pożywna i szybka w przygotowaniu. Idealna do mleka, krowiego czy roślinnego, na ciepło i zimno jak i do jogurtu. Albo po prostu do chrupania jako przekąska czy drugie śniadanie.
Granola
W misce zmieszajcie 200 gram płatków owsianych z pokrojonymi 20 gramami orzechów laskowych, 20 gramami migdałów, 10 gramami orzechów włoskich i 7 gramami orzechów nerkowca.
Następnie dodajcie 20 gram ziaren słonecznika i 100 gram miodu. Całość dokładnie wymieszajcie i pieczcie przez 30 minut w 150 stopniach z termoobiegiem. Najlepiej w formie do pieczenia wyłożonej papierem.
Po upieczeniu wyciągnijcie granolę z piekarnika, wystudźcie, pokruszcie i dodajcie do niej pokrojone 50 gram suszonych śliwek i 36 gram daktyli oraz 20 gram wiórek kokosowych i 30 gram rodzynek. Wymieszajcie i przesypcie do szczelnie zamykanego pojemnika.
Całość ma 1 912 kcal, jedna porcja czyli 30 gram to 112 kcal.
Lista zakupów – fit śniadania – granola
- 200 gram płatków owsianych (780 kcal)
- 20 gram orzechów laskowych (125 kcal)
- 20 gram migdałów (120 kcal)
- 10 gram orzechów włoskich (65 kcal)
- 7 gram orzechów nerkowca (39 kcal)
- 20 gram ziaren słonecznika (117 kcal)
- 30 gram rodzynek (90 kcal)
- 50 gram suszonych śliwek (133 kcal)
- 36 gram daktyli (107 kcal)
- 20 gram wiórek kokosowych (105 kcal)
- 100 gram miodu (304 kcal)
Rada: nie pieczcie suszonych owoców razem z granolą, ponieważ przypalą się, zwłaszcza rodzynki. Sprawdzajcie też etykiety, suszone owoce i orzechy suszonym owocom i orzechom nierówne. Długo szukaliśmy takich bez dodatku cuku czy oleju palmowego. Dodatkowo, nie musicie kupować gotowych egzotycznych mieszanek, zamiast nich możecie użyć owoców i orzechów które aktualnie macie pod ręką.
Inny przepis na granolę tu: klik. Fit śniadania – granola