Danie Yakitori – grillowany szaszłyk drobiowy – tak naprawdę znacza dosłownie gillowanego kurczaka. Przepis pochodzi z książki „Meshi. Kulinarny przewodnik po kulturze Japonii” – Arguile Katherine Tamiko.
Przygotowanie dania
W garnku wymieszajcie sos sojowy, sake, mirin, cukier i doprowadź je do wrzenia.
Zmniejszcie ogień i od czasu do czasu mieszając, gotujcie jeszcze przez 10 minut aż sos zgęstnieje.
Kurczaka pokrójcie w 2,5cm kawałki i nadziejcie na patyczki do szaszłyków.
Mięso posmarujcie sosem i wstawcie do piekarnika. Pieczcie z funkcją grill, co chwilę przekrecaj szaszłyki i za każdym razem smaruj je dodatkową porcją sosu. Możecie je też upiec na grillu.
Lista zakupów – Grillowany szaszłyk drobiowy
- 8 kurzych udek bez kości (ze skóra lub bez)
- 5 łyżek sosu sojowego
- 4 łyżki sake
- 1lyżka mirinu
- 1 łyżka drobnego cukru
Przepis pochodzi z książki „Meshi. Kulinarny przewodnik po kulturze Japonii” – Arguile Katherine Tamiko.
Kilka słów o książce i autorce
Czym jest meshi? Meshi to termin używany na określenie ugotowanego ryżu lub po prostu posiłku. Co ciekawe, kobiety w Japoni go nie używają, tylko mężczyźni, a wywodzi się on z języka rolników.
Czego możecie spodziewać się po tej książce? Ano 400 stron pełnych anegdot z życia autorki na temat jej japońskich korzeni. Wielu ciekawych informacji na temat sztuki kulinarnej tego kraju, jej sezonowości, uwagi poświęconej detalom jak np. wzór na kimonie kelnerki czy miseczce w której podaje się ryż i które to muszą pasować i zgrywać się z aktualnym sezonem, porami roku. Do tego garść całkiem niezłych przepisów, za pomocą których autorka powraca w rodzinne strony, przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, przywraca do życia tych, których już dawno odeszli.
Ja z tej książki wybrałam pięć przeisów do przetestowania w zaciszu własnego m-ileś-tam. W kolejnych dniach będę Was raczyć kolejnymi daniami przygotowanymi według wskazówek Arguile Katherine Tamiko. Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu.
Więcej tu: klik, na Facebooku i Instagramie.