Halibut zapiekany z ryżem i strączkami

Halibut zapiekany z ryżem i strączkami

Dziś na obiad halibut zapiekany z ryżem i strączkami, a dokładniej z kukurydzą i zielonym groszkiem oraz dynią. Pyszne, sycące danie w wersji fit.

Pieczenie dyni

Dynię umyjcie, zawińcie w folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz), przełóżcie do formy do pieczenia i pieczcie przez godzinę bez przykrycia w 180 stopniach, z termoobiegiem.
Następnie wyciągnijcie dynię z piekarnika, obierzcie ze skórki (dzięki pieczeniu powinna łatwo zejść) oraz wydrążcie z niej środek i pestki, po czym pokrójcie ją w kostkę.

Ponieważ w tym przepisie będziecie potrzebować jedynie 130 gram upieczonej dyni, z reszty możecie przyrządzić np. pyszny krem z dyni z imbirem i paprykowymi grzankami.

Przygotowanie dania

Woreczek ryżu ugotujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W miseczce zmieszajcie olej i wszystkie przyprawy (z wyjątkiem pieprzu oraz soli), sok z cytryny i poszatkowany koperek.

Halibuta umyjcie, wytrzyjcie papierowym ręcznikiem, posólcie i popieprzcie, skorpcie sokiem z cytryny i natrzyjcie pastą z przypraw.

Ryż wymieszajcie z pokrojoną w kostkę upieczoną dynią, kukurydzą, groszkiem, solą i pieprzem. Przełóżcie do naczynia żaroodpornego, na wierzch ułóżcie rybę. Całość skropcie ponownie sokiem z cytryny.

Przykryjcie naczynie i pieczcie danie w 200 stopniach przez 10 minut, z termoobiegiem, po czym ściągnijcie przykrywkę i pieczcie jeszcze 5 minut.

Przygotowanie surówki

Cztery liście sałaty rzymskiej (24 kcal) umyjcie i poszatkujcie w paski.
Pół marchewki (8 kcal) umyjcie, obierzcie i zetrzyjcie na dużych oczkach.
Sześć pomidorków koktajlowych (24 kcal) umyjcie i pokrójcie na ćwiartki.
Cztery liście świeżej bazylii umyjcie i poszatkujcie.
W misce zmieszajcie wszystkie warzywa, dodajcie trzy łyżki jogurtu greckiego (69 kcal), sól i pieprz.
Info: całość ma 125 kcal, z podanych proporcji otrzymacie trzy porcje surówki, każda po 42 kcal.

Lista zakupów – halibut zapiekany z ryżem i strączkami

  • jeden woreczek nieugotowanego pełnoziarnistego ryżu (344 kcal)
  • 130 gram pieczonej dyni (59 kcal)
  • po 150 gram kukurydzy i groszku z puszki (183 + 102 kcal)
  • 330 gram halibuta (300 kcal)
  • łyżka oleju rzepakowego (88 kcal)
  • sól, pieprz cayenne
  • po pół łyżeczki papryki wędzonej, słodkiej, kuminu, kurkumy, suszonej natki, trawy cytrynowej
  • dwie gałązki koperku
  • sok z połówki cytryny
    Info: całość ma 1 076 kcal, z otrzymanych proporcji otrzymacie 3 porcje dania, każda po 359 kcal.

Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik, na naszym Facebooku oraz na naszym Instagramie

Dodaj komentarz