Idealne jako dodatek do grillowanych mięs – kenijskie ziemniaczki irio, z przyprawami, groszkiem i kukurydzą, lekko pikantne, po prostu pyszne.
Przygotowanie dania
Ziemniaki i bataty obierzcie, umyjcie, pokrójcie w kostkę, skropcie oliwą z oliwek, posólcie i upieczcie w piekarniku, w 200 stopniach, przez 30 minut.
W garnku rozpuście masło, dodajcie drobno posiekaną cebulę i smażcie całość aż się zeszkli.
Następnie dodajcie granulowany czosnek, słodką paprykę, cayenne, wymieszajcie i smażcie wszystko jeszcze minutę.
Upieczone ziemniaki przełóżcie do garnka z masłem, wymieszajcie i utłuczcie. Nie używajcie blendera, żeby puree nie było zbyt papkowate.
Na koniec dodajcie odcedzone groszek i kukurydzę oraz drobne posiekaną natkę pietruszki. Wymieszajcie i gotowe.
Lista zakupów Kenijskie ziemniaczki irio
- 200 gram batatów
- 400 gram ziemniaków
- 1 łyżka masła
- pół łyżeczki granulowanego czosnku
- 1 cebula
- po 60 gram konserwowego groszku i kukurydzy
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki cayenne
- łyżka posiekanej natki
- oliwa z oliwek
Ziemniaczki w takiej formie idealnie sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych, ale swietnie smakują również jako samodzielne danie. To naprawdę ciekawa alternatywa dla klasycznego ziemniaczanego puree.
Więcej tu: klik, na Facebooku i Instagramie.
Doskonałe