To danie, czyli kurczak piri piri jest dość ostre, dlatego proporcje marynaty możecie dowolnie redukować, wg własnego uznania.
Marynata
Jak sama nazwa dania wskazuje, kurczak jest marynowany w papryce. Aby przygotować marynatę, zmiksujcie blenderem 1/4 szklanki oliwy z po pół płaskiej łyżeczki czerwonej papryki słodkiej, wędzonej papryki, jalapeno. Dodajcie też chili oraz pół łyżeczki oregano i pieprzu Do tego dorzućcie ząbek czosnku i pół małej cebuli. Doprawcie szczyptą soli i na koniec wszystko razem zblendujcie. Powstałym sosem natrzyjcie umyte i osuszone pałki kurczaka, u nas cztery sztuki a następnie wstawcie mięso do lodówki na dwie godziny aby się zamarynowało. Zamiast pałek, możecie użyć innych dowolnych fragmentów kurczaka czy indyka: udek, skrzydełek, filetów.
Kurczak piri piri – pieczenie
Po zamarynowaniu kurczaka pieczcie go 30 minut w 180 stopniach, pod przykryciem, z opcją termoobiegu. Czas pieczenia moze być inny, w zależności od tego jaki macie piekarnik, dlatego najlepiej będzie kuraka od czasu do czasu sprawdzić, czy się nie przypala.
Pieczone warzywa
Formę do pieczenia wyłóżcie folią aluminiową (mniej skrobania po pieczeniu), i ułóżcie na niej korzeń pietruszki i marchewki pokrojone w słupki. Dodajcie dużego ziemniaka pokrojonego w kostkę oraz cztery małe cebule pokrojone w pióra. Całość skropcie olejem, posypcie solą, pieprzem oraz suszonym rozmarynem. Warzywa wstawcie do piekarnika na razem z mięsem.
Więcej naszych przepisów tu: klik. I na naszym Instagramie.