kurczak piri piri

Kuchnia afrykańska – kurczak piri piri

To danie, czyli kurczak piri piri jest dość ostre, dlatego proporcje marynaty możecie dowolnie redukować, wg własnego uznania.

Marynata

Jak sama nazwa dania wskazuje, kurczak jest marynowany w papryce. Aby przygotować marynatę, zmiksujcie blenderem 1/4 szklanki oliwy z po pół płaskiej łyżeczki czerwonej papryki słodkiej, wędzonej papryki, jalapeno. Dodajcie też chili oraz pół łyżeczki oregano i pieprzu Do tego dorzućcie ząbek czosnku i pół małej cebuli. Doprawcie szczyptą soli i na koniec wszystko razem zblendujcie. Powstałym sosem natrzyjcie umyte i osuszone pałki kurczaka, u nas cztery sztuki a następnie wstawcie mięso do lodówki na dwie godziny aby się zamarynowało. Zamiast pałek, możecie użyć innych dowolnych fragmentów kurczaka czy indyka: udek, skrzydełek, filetów.

Kurczak piri piri – pieczenie

Po zamarynowaniu kurczaka pieczcie go 30 minut w 180 stopniach, pod przykryciem, z opcją termoobiegu. Czas pieczenia moze być inny, w zależności od tego jaki macie piekarnik, dlatego najlepiej będzie kuraka od czasu do czasu sprawdzić, czy się nie przypala.

kurczak piri piri


Pieczone warzywa

Formę do pieczenia wyłóżcie folią aluminiową (mniej skrobania po pieczeniu), i ułóżcie na niej korzeń pietruszki i marchewki pokrojone w słupki. Dodajcie dużego ziemniaka pokrojonego w kostkę oraz cztery małe cebule pokrojone w pióra. Całość skropcie olejem, posypcie solą, pieprzem oraz suszonym rozmarynem. Warzywa wstawcie do piekarnika na razem z mięsem.

pieczone żeberka w miodzie
pieczone żeberka w miodzie

Więcej naszych przepisów tu: klik. I na naszym Instagramie.

Dodaj komentarz