Pyszne słone paszteciki z nadzieniem z czerwonej soczewicy i aromatycznych przypraw – Kuchnia indyjska: dal kachori.
Przygotowanie farszu
Soczewicę zalejcie wodę, moczcie 4 godziny, ugotujcie aż będzie miękka, odcedźcie.
Nasiona kolendry, kopru, garam masala, kurkumę, pieprz cayenne, sól, mieloną kolendrę zmielcie lub użyjcie w moździerzu na proszek.
Na patelni rozgrzejcie olej rzepakowy, dodajcie starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz asafetydę i smażcie minutę.
Dodajcie zmielone przyprawy, smażcie kolejną minutę.
Następnie dodajcie ugotowaną soczewicę i smażcie mieszając 5 minut. Przestudźcie.
Przygotowanie ciasta
W misce zmieszajcie mleko, olej, jogurt, ocet i odstawcie na 10 minut.
W drugiej misce zmieszajcie obydwie mąki, sól, ziarna kuminu, pieprz, sodę, proszek do pieczenia.
Dodajcie mokre składniki z pierwszej miski i szybko zagniećcie ciasto posmarowanymi olejem dłońmi.
Ciasto podzielcie na 12 części, każdą rozwałkujcie na owalny placek.
Przygotowanie pasztecików
Na każdy placek nałóżcie farsz, krawędzie ciasta posmarujcie wodą i zagnijcie do środka by w całości dobrze zakryć nadzienie i nadać pasztecikom kształt kuli.
Paszteciki posmarujcie olejem rzepakowym i pieczcie w 220 stopniach, przez 25 minut, z termoobiegiem.
Lista zakupów – Kuchnia indyjska: dal kachori
Ciasto
- po 180 gram mąki pszennej uniwersalnej i pszennej pełnoziarnistej
- po pół łyżeczki soli, ziaren kuminu, sody oczyszczonej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- czarny pieprz
- 125ml zimnego mleka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- łyżka jogurtu naturalnego
- łyżeczka octu jabłkowego
Farsz
- pół szklanki czerwonej soczewicy
- po 2 łyżeczki nasion kolendry, kopru
- po pół łyżeczki mielonej kolendry, soli kurkumy, garam masala
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
- 4 ząbki czosnku
- 5cm kawałek imbiru
- 1/8 łyżeczki asafetydy
Więcej o kuchni indyjskiej tu: Cała prawda o kuchni indyjskiej
Wszystkie potrzebne składniki kupicie tu: klik.
Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie.
Źródło: „Wegańska kuchnia indyjska” R.Hingle