Kuchnia indyjska: dal kachori

Kuchnia indyjska: dal kachori

Pyszne słone paszteciki z nadzieniem z czerwonej soczewicy i aromatycznych przypraw – Kuchnia indyjska: dal kachori.

Przygotowanie farszu

Soczewicę zalejcie wodę, moczcie 4 godziny, ugotujcie aż będzie miękka, odcedźcie.

Nasiona kolendry, kopru, garam masala, kurkumę, pieprz cayenne, sól, mieloną kolendrę zmielcie lub użyjcie w moździerzu na proszek.

Na patelni rozgrzejcie olej rzepakowy, dodajcie starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz asafetydę i smażcie minutę.

Dodajcie zmielone przyprawy, smażcie kolejną minutę.

Następnie dodajcie ugotowaną soczewicę i smażcie mieszając 5 minut. Przestudźcie.

Przygotowanie ciasta

W misce zmieszajcie mleko, olej, jogurt, ocet i odstawcie na 10 minut.

W drugiej misce zmieszajcie obydwie mąki, sól, ziarna kuminu, pieprz, sodę, proszek do pieczenia.

Dodajcie mokre składniki z pierwszej miski i szybko zagniećcie ciasto posmarowanymi olejem dłońmi.

Ciasto podzielcie na 12 części, każdą rozwałkujcie na owalny placek.

Przygotowanie pasztecików

Na każdy placek nałóżcie farsz, krawędzie ciasta posmarujcie wodą i zagnijcie do środka by w całości dobrze zakryć nadzienie i nadać pasztecikom kształt kuli.

Paszteciki posmarujcie olejem rzepakowym i pieczcie w 220 stopniach, przez 25 minut, z termoobiegiem.

Lista zakupów – Kuchnia indyjska: dal kachori

Ciasto

  • po 180 gram mąki pszennej uniwersalnej i pszennej pełnoziarnistej
  • po pół łyżeczki soli, ziaren kuminu, sody oczyszczonej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • czarny pieprz
  • 125ml zimnego mleka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • łyżeczka octu jabłkowego

Farsz

  • pół szklanki czerwonej soczewicy
  • po 2 łyżeczki nasion kolendry, kopru
  • po pół łyżeczki mielonej kolendry, soli kurkumy, garam masala
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 5cm kawałek imbiru
  • 1/8 łyżeczki asafetydy

Więcej o kuchni indyjskiej tu: Cała prawda o kuchni indyjskiej

Wszystkie potrzebne składniki kupicie tu: klik.

Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie

Źródło: „Wegańska kuchnia indyjska” R.Hingle

Dodaj komentarz