Kuchnia indyjska: kurczak w sosie makhani

Kuchnia indyjska: kurczak w sosie makhani

Ostatnio zgłębialiśmy tajniki kuchni indyjskiej, teraz przyszła pora aby spróbować swoich sił w kuchni – kuchnia indyjska: kurczak w sosie makhani. Danie to możecie przyrządzić również z warzywami korzeniowymi, kalafiorem czy strączkami, jeżeli chcecie przyrządzić je w wersji wege.

Przygotowanie kurczaka

Filety z kurczaka umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem i pokrójcie w 3 cm kostkę.

W misce zmieszajcie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, starty 2 cm kawałek imbiru, łyżkę sosu sojowego oraz szczyptę mielonego chili. Dodajcie pokrojonego kurczaka, wymieszajcie, przykryjcie i wstawcie na godzinę do lodówki.

Na patelnię wlejcie łyżkę oleju rzepakowego, przełóżcie zamarynowanego kurczaka i smażcie z każdej strony aż się zrumieni.

Przygotowanie sosu

Nerkowce zalejcie wrzątkiem i odstawcie na pół godziny.

Na czystej patelni rozgrzejcie olej rzepakowy, dodajcie poszatkowaną cebulę i smażcie 6 minut.

Po tym czasie dodajcie starty czosnek, imbir i drobno poszatkowaną papryczkę chili i smażcie 3 minuty.

Dodajcie kumin, kolendrę, kurkumę, garam masala i wymieszajcie.

Następnie dodajcie liście kozieradki, cukier, sól, pomidory, wymieszajcie i smażcie 8 minut.

Po tym czasie przestudźcie, dodajcie odcedzone nerkowce, mleczko kokosowe i zblendujcie na gładką masę.

Na koniec dodajcie usmażone kawałki kurczaka i gotowe. Danie podawajcie z ugotowanym ryżem basmati.

Lista zakupów – kuchnia indyjska: kurczak w sosie makhani

  • filet z kurczaka
  • łyżka sosu sojowego
  • szczypta mielonego chili
  • 1+ 1 łyżka oleju rzepakowego
  • średniej wielkości czerwona cebula
  • 2 + 2,5 cm kawałek imbiru
  • 4 cm kawałek papryczki chili
  • 1 + 6 ząbków czosnku
  • łyżeczka garam masala
  • po pół łyżeczki mielonego kuminu, kurkumy, kolendry
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • łyżka suszonych liści kozieradki
  • 3/4 szklanki mleczka kokosowego
  • 3 pomidory
  • 1/3 szklanki nerkowców
  • sól

Więcej o kuchni indyjskiej tu: Cała prawda o kuchni indyjskiej

Wszystkie potrzebne składniki kupicie tu: klik.

Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie

Źródło: „Wegańska kuchnia indyjska” R.Hingle

Dodaj komentarz