Ostatnio zgłębialiśmy tajniki kuchni indyjskiej, teraz przyszła pora aby spróbować swoich sił w kuchni – kuchnia indyjska: kurczak w sosie makhani. Danie to możecie przyrządzić również z warzywami korzeniowymi, kalafiorem czy strączkami, jeżeli chcecie przyrządzić je w wersji wege.
Przygotowanie kurczaka
Filety z kurczaka umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem i pokrójcie w 3 cm kostkę.
W misce zmieszajcie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, starty 2 cm kawałek imbiru, łyżkę sosu sojowego oraz szczyptę mielonego chili. Dodajcie pokrojonego kurczaka, wymieszajcie, przykryjcie i wstawcie na godzinę do lodówki.
Na patelnię wlejcie łyżkę oleju rzepakowego, przełóżcie zamarynowanego kurczaka i smażcie z każdej strony aż się zrumieni.
Przygotowanie sosu
Nerkowce zalejcie wrzątkiem i odstawcie na pół godziny.
Na czystej patelni rozgrzejcie olej rzepakowy, dodajcie poszatkowaną cebulę i smażcie 6 minut.
Po tym czasie dodajcie starty czosnek, imbir i drobno poszatkowaną papryczkę chili i smażcie 3 minuty.
Dodajcie kumin, kolendrę, kurkumę, garam masala i wymieszajcie.
Następnie dodajcie liście kozieradki, cukier, sól, pomidory, wymieszajcie i smażcie 8 minut.
Po tym czasie przestudźcie, dodajcie odcedzone nerkowce, mleczko kokosowe i zblendujcie na gładką masę.
Na koniec dodajcie usmażone kawałki kurczaka i gotowe. Danie podawajcie z ugotowanym ryżem basmati.
Lista zakupów – kuchnia indyjska: kurczak w sosie makhani
- filet z kurczaka
- łyżka sosu sojowego
- szczypta mielonego chili
- 1+ 1 łyżka oleju rzepakowego
- średniej wielkości czerwona cebula
- 2 + 2,5 cm kawałek imbiru
- 4 cm kawałek papryczki chili
- 1 + 6 ząbków czosnku
- łyżeczka garam masala
- po pół łyżeczki mielonego kuminu, kurkumy, kolendry
- 1/4 łyżeczki cukru
- łyżka suszonych liści kozieradki
- 3/4 szklanki mleczka kokosowego
- 3 pomidory
- 1/3 szklanki nerkowców
- sól
Więcej o kuchni indyjskiej tu: Cała prawda o kuchni indyjskiej
Wszystkie potrzebne składniki kupicie tu: klik.
Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie.
Źródło: „Wegańska kuchnia indyjska” R.Hingle