Kuchnia indyjska: kurczak w sosie mandżurskim

Kuchnia indyjska: kurczak w sosie mandżurskim

Danie kuchnia indyjska: kurczak w sosie mandżurskim to mariaż kuchni mandżurskiej z kuchnią chińską w wyniku którego powstało danie kuchni indyjskiej, o którym w Chinach czy dawnej Mandżuri… nigdy nie słyszano (sic!).

Przygotowanie mięsa

Filety z kurczaka umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem i pokrójcie w 3 cm kostkę.

W misce zmieszajcie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, starty 2 cm kawałek imbiru, łyżkę sosu sojowego oraz szczyptę mielonego chili. Dodajcie pokrojonego kurczaka, wymieszajcie, przykryjcie i wstawcie na godzinę do lodówki.

Na patelnię wlejcie łyżkę oleju rzepakowego, przełóżcie zamarynowanego kurczaka i smażcie z każdej strony aż się zrumieni.

Przygotowanie sosu

Na czystej patelni rozgrzejcie dwie łyżki oleju.

Dodajcie pozostały czosnek, imbir, cebulę, surową papryczkę chili i zieloną paprykę – wszystko bardzo drobno poszatkowane, i smażcie 6 minut.

Po tym czasie dodajcie wodę, pozostały sos sojowy, sól, pieprz, cukier, ocet i smażcie kolejne 6 minut.

W miseczce wymieszajcie skrobię kukurydzianą z 1/4 szklanki wody, wlejcie na patelnię i smażcie 3 minuty. Na koniec dodajcie usmażonego wcześniej kurczaka, wymieszajcie i gotowe.

Podawajcie z ugotowanym ryżem basmati.

Lista zakupów – kuchnia indyjska: kurczak w sosie mandżurskim:

  • 350 gram filetów z kurczaka (2 pojedyńcze filety)
  • 1 + 4 ząbki czosnku
  • 2 + 2 cm kawałek imbiru
  • 1 + 2 łyżki sosu sojowego
  • szczypta mielonej papryczki chili
  • 1 + 2 łyżki oleju rzepakowego
  • mała cebula
  • 3/4 surowej zielonej papryki
  • 1 cm kawałek papryczki chili
  • pół łyżeczki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz biały i czarny
  • 1,5 szklanki wody + 1/4 szklanki
  • 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej

Więcej o kuchni indyjskiej tu: Cała prawda o kuchni indyjskiej

Wszystkie potrzebne składniki kupicie tu: klik.

Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie

Źródło: „Wegańska kuchnia indyjska” R.Hingle

Dodaj komentarz