Danie kuchnia indyjska: kurczak w sosie mandżurskim to mariaż kuchni mandżurskiej z kuchnią chińską w wyniku którego powstało danie kuchni indyjskiej, o którym w Chinach czy dawnej Mandżuri… nigdy nie słyszano (sic!).
Przygotowanie mięsa
Filety z kurczaka umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem i pokrójcie w 3 cm kostkę.
W misce zmieszajcie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, starty 2 cm kawałek imbiru, łyżkę sosu sojowego oraz szczyptę mielonego chili. Dodajcie pokrojonego kurczaka, wymieszajcie, przykryjcie i wstawcie na godzinę do lodówki.
Na patelnię wlejcie łyżkę oleju rzepakowego, przełóżcie zamarynowanego kurczaka i smażcie z każdej strony aż się zrumieni.
Przygotowanie sosu
Na czystej patelni rozgrzejcie dwie łyżki oleju.
Dodajcie pozostały czosnek, imbir, cebulę, surową papryczkę chili i zieloną paprykę – wszystko bardzo drobno poszatkowane, i smażcie 6 minut.
Po tym czasie dodajcie wodę, pozostały sos sojowy, sól, pieprz, cukier, ocet i smażcie kolejne 6 minut.
W miseczce wymieszajcie skrobię kukurydzianą z 1/4 szklanki wody, wlejcie na patelnię i smażcie 3 minuty. Na koniec dodajcie usmażonego wcześniej kurczaka, wymieszajcie i gotowe.
Podawajcie z ugotowanym ryżem basmati.
Lista zakupów – kuchnia indyjska: kurczak w sosie mandżurskim:
- 350 gram filetów z kurczaka (2 pojedyńcze filety)
- 1 + 4 ząbki czosnku
- 2 + 2 cm kawałek imbiru
- 1 + 2 łyżki sosu sojowego
- szczypta mielonej papryczki chili
- 1 + 2 łyżki oleju rzepakowego
- mała cebula
- 3/4 surowej zielonej papryki
- 1 cm kawałek papryczki chili
- pół łyżeczki octu jabłkowego
- 2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz biały i czarny
- 1,5 szklanki wody + 1/4 szklanki
- 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej
Więcej o kuchni indyjskiej tu: Cała prawda o kuchni indyjskiej
Wszystkie potrzebne składniki kupicie tu: klik.
Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie.
Źródło: „Wegańska kuchnia indyjska” R.Hingle