Kuchnia indyjska: papryka w sosie orzechowo-kokosowym i nepalskie ziemniaczki

Kuchnia indyjska: papryka w sosie orzechowo-kokosowym i nepalskie ziemniaczki

Oto kolejne danie kuchni indyjskiej, połączone z daniem kuchni nepalskiej, mianowicie Kuchnia indyjska: papryka w sosie orzechowo-kokosowym i nepalskie ziemniaczki. Jeżeli wolicie mięsną wersję, zamiast papryki lub obok niej użyjcie kawałków filetów z kurczaka.

Przygotowanie ziemniaków

Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w ćwiartki, zalejcie zimną osoloną wodą i ugotujcie do miękkości.

Na patelni rozgrzejcie łyżkę oleju rzepakowego, dodajcie gorczycę, kumin i smażcie minutę.

Dodajcie pokrojony w plasterki czosnek, starty na tarce imbir i drobno posiekaną papryczkę chilli, wymieszajcie i smażcie 2 minuty.

Następnie dodajcie kurkumę i ocet, wymieszajcie, dodajcie ugotowane ziemniaki, sól i duście wszystko pod przykryciem 5 minut.

Przygotowanie sosu

Paprykę umyjcie, wydrążcie i pokrójcie w 5cm kawałki.

Na patelni rozgrzejcie łyżkę oleju rzepakowego, dodajcie poszatkowaną cebulę i smażcie 6 minut.

Następnie dodajcie orzeszki ziemne i smażcie 2 minuty.

Dodajcie wiórki kokosowe, ziarna sezamu, smażcie 2 minuty po czym przestudźcie, przełóżcie do blendera, wlejcie 1/4 szklanki wody i zblendujcie na gładką masę.

Na patelni rozgrzejcie łyżkę oleju rzepakowego, dodajcie czarnuszkę, gorczycę i kumin i smażcie minutę.

Dodajcie czosnek, liście curry, imbir i smażcie minutę po czym dodajcie pieprz cayenne i kurkumę. Dodajcie zblendowaną pastę orzechową, pastę z tamaryndowca, wymieszajcie i smażcie 6 minut.

Na koniec dodajcie pokrojoną paprykę, sól, cukier oraz 1 i 1/4 szklanki wody i duście 15 minut.

Lista zakupów – Kuchnia indyjska: papryka w sosie orzechowo-kokosowym i nepalskie ziemniaczki

Ziemniaki:

  • 4 ziemniaki
  • łyżka oleju rzepakowego
  • po pół łyżeczki nasion gorczycy i kuminu
  • 5cm kawałek imbiru
  • 2cm kawałek papryczki chilli
  • 8 ząbków czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 3 łyżeczki octu jabłkowego
  • sól

Sos:

  • po jednej czerwonej, żółtej i zielonej papryce
  • po jednej białej i czerwonej cebuli
  • łyżka oleju rzepakowego
  • po dwie łyżki sezamu i wiórek kokosowych
  • 3 łyżki surowych orzeszków ziemnych
  • po pół łyżeczki nasion gorczycy i kuminu
  • 1/4 łyżeczka czarnuszki
  • 1,5 szklanki wody
  • 8 liści curry
  • 2 ząbki curry
  • 2cm kawałek imbiru
  • po 1/4 łyżeczki kurkumy i pieprzu cayenne
  • łyżeczka pasty z tamaryndowca
  • pół łyżeczki cukru
  • sól

Więcej o kuchni indyjskiej tu: Cała prawda o kuchni indyjskiej

Wszystkie potrzebne składniki kupicie tu: klik.

Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie

Źródło: „Wegańska kuchnia indyjska” R.Hingle

Dodaj komentarz