Oto kolejne danie kuchni indyjskiej, połączone z daniem kuchni nepalskiej, mianowicie Kuchnia indyjska: papryka w sosie orzechowo-kokosowym i nepalskie ziemniaczki. Jeżeli wolicie mięsną wersję, zamiast papryki lub obok niej użyjcie kawałków filetów z kurczaka.
Przygotowanie ziemniaków
Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w ćwiartki, zalejcie zimną osoloną wodą i ugotujcie do miękkości.
Na patelni rozgrzejcie łyżkę oleju rzepakowego, dodajcie gorczycę, kumin i smażcie minutę.
Dodajcie pokrojony w plasterki czosnek, starty na tarce imbir i drobno posiekaną papryczkę chilli, wymieszajcie i smażcie 2 minuty.
Następnie dodajcie kurkumę i ocet, wymieszajcie, dodajcie ugotowane ziemniaki, sól i duście wszystko pod przykryciem 5 minut.
Przygotowanie sosu
Paprykę umyjcie, wydrążcie i pokrójcie w 5cm kawałki.
Na patelni rozgrzejcie łyżkę oleju rzepakowego, dodajcie poszatkowaną cebulę i smażcie 6 minut.
Następnie dodajcie orzeszki ziemne i smażcie 2 minuty.
Dodajcie wiórki kokosowe, ziarna sezamu, smażcie 2 minuty po czym przestudźcie, przełóżcie do blendera, wlejcie 1/4 szklanki wody i zblendujcie na gładką masę.
Na patelni rozgrzejcie łyżkę oleju rzepakowego, dodajcie czarnuszkę, gorczycę i kumin i smażcie minutę.
Dodajcie czosnek, liście curry, imbir i smażcie minutę po czym dodajcie pieprz cayenne i kurkumę. Dodajcie zblendowaną pastę orzechową, pastę z tamaryndowca, wymieszajcie i smażcie 6 minut.
Na koniec dodajcie pokrojoną paprykę, sól, cukier oraz 1 i 1/4 szklanki wody i duście 15 minut.
Lista zakupów – Kuchnia indyjska: papryka w sosie orzechowo-kokosowym i nepalskie ziemniaczki
Ziemniaki:
- 4 ziemniaki
- łyżka oleju rzepakowego
- po pół łyżeczki nasion gorczycy i kuminu
- 5cm kawałek imbiru
- 2cm kawałek papryczki chilli
- 8 ząbków czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 3 łyżeczki octu jabłkowego
- sól
Sos:
- po jednej czerwonej, żółtej i zielonej papryce
- po jednej białej i czerwonej cebuli
- łyżka oleju rzepakowego
- po dwie łyżki sezamu i wiórek kokosowych
- 3 łyżki surowych orzeszków ziemnych
- po pół łyżeczki nasion gorczycy i kuminu
- 1/4 łyżeczka czarnuszki
- 1,5 szklanki wody
- 8 liści curry
- 2 ząbki curry
- 2cm kawałek imbiru
- po 1/4 łyżeczki kurkumy i pieprzu cayenne
- łyżeczka pasty z tamaryndowca
- pół łyżeczki cukru
- sól
Więcej o kuchni indyjskiej tu: Cała prawda o kuchni indyjskiej
Wszystkie potrzebne składniki kupicie tu: klik.
Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie.
Źródło: „Wegańska kuchnia indyjska” R.Hingle