Kolejnym daniem w menu niech będzie kuchnia indyjska: samosy – pieczone w piekarniku pierożki z nadzieniem z gotowanych ziemniaków.
Przygotowanie ciasta
Mąki, skrobię, sodę, ziarna i sól wymieszajcie w misce, dodajcie olej i ponownie wymieszajcie.
Wlejcie wodę i szybko zagniećcie ciasto na jednolitą masę, ale niech nie trwa to dłużej niż 2 minuty. Przykryjcie miskę folią i odstawcie na 10 minut.
Przygotowanie nadzienia
Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę, zalejcie wodą, posólcie i ugotujcie do miękkości. Odcedźcie, rozgniećcie i odstawcie na bok.
Na patelni rozgrzejcie olej, dodajcie nasiona kopru i kuminu i smażcie 30 sekund.
Dodajcie starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i smażcie minutę.
Następnie dodajcie pozostałe przyprawy, smażcie kilka sekund, sól i wodę. Wszystko wymieszajcie, dodajcie ziemniaki, porządnie wymieszajcie i smażcie 3 minuty mieszając.
Przygotowanie samos
Po tym czasie podzielcie ciasto na 12 części, każdą rozwałkujcie w kształt owalu, a każdy owal przekrójcie na pół.
Rogi uciętych końców posmarujcie wodą i sklejcie w kształt rożka. Do środka nałóżcie nadzienie, górną krawędź posmarujcie wodą i za zagnijcie do środka, doklejając ją do krawędzi rożka.
Kratkę do pieczenia wyłóżcie papierem i układajcie trójkątne pierożki miejscem sklejenia do dołu.
Uformowane samosy posmarujcie olejem i pieczcie przez 20 minut, w 200 stopniach, z termoobiegiem.
Lista zakupów – Kuchnia indyjska: samosy
Ciasto:
- po 100 gram mąki pszennej uniwersalnej i pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- po pół łyżeczki soli i ziaren kuminu
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- łyżka oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki wody
Nadzienie:
- 4 średnie ziemniaki
- łyżeczka oleju rzepakowego
- po 1/4 ziaren kuminu, nasion kopru włoskiego i mielonej kurkumy
- łyżeczka nasion kolendry
- 2cm kawałek imbiru
- 2 ząbki czosnku
- po 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego kuminu, garam masala
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki czarnej soli indyjskiej
- 1/4 szklanki wody
Więcej o kuchni indyjskiej tu: Cała prawda o kuchni indyjskiej
Wszystkie potrzebne składniki kupicie tu: klik.
Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie.
Źródło: „Wegańska kuchnia indyjska” R.Hingle