Kuchnia indyjska: samosy

Kuchnia indyjska: samosy

Kolejnym daniem w menu niech będzie kuchnia indyjska: samosy – pieczone w piekarniku pierożki z nadzieniem z gotowanych ziemniaków.

Przygotowanie ciasta

Mąki, skrobię, sodę, ziarna i sól wymieszajcie w misce, dodajcie olej i ponownie wymieszajcie.

Wlejcie wodę i szybko zagniećcie ciasto na jednolitą masę, ale niech nie trwa to dłużej niż 2 minuty. Przykryjcie miskę folią i odstawcie na 10 minut.

Przygotowanie nadzienia

Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę, zalejcie wodą, posólcie i ugotujcie do miękkości. Odcedźcie, rozgniećcie i odstawcie na bok.

Na patelni rozgrzejcie olej, dodajcie nasiona kopru i kuminu i smażcie 30 sekund.

Dodajcie starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i smażcie minutę.

Następnie dodajcie pozostałe przyprawy, smażcie kilka sekund, sól i wodę. Wszystko wymieszajcie, dodajcie ziemniaki, porządnie wymieszajcie i smażcie 3 minuty mieszając.

Przygotowanie samos

Po tym czasie podzielcie ciasto na 12 części, każdą rozwałkujcie w kształt owalu, a każdy owal przekrójcie na pół.

Rogi uciętych końców posmarujcie wodą i sklejcie w kształt rożka. Do środka nałóżcie nadzienie, górną krawędź posmarujcie wodą i za zagnijcie do środka, doklejając ją do krawędzi rożka.

Kratkę do pieczenia wyłóżcie papierem i układajcie trójkątne pierożki miejscem sklejenia do dołu.

Uformowane samosy posmarujcie olejem i pieczcie przez 20 minut, w 200 stopniach, z termoobiegiem.

Lista zakupów – Kuchnia indyjska: samosy

Ciasto:

  • po 100 gram mąki pszennej uniwersalnej i pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • po pół łyżeczki soli i ziaren kuminu
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/8 łyżeczki pieprzu
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki wody

Nadzienie:

  • 4 średnie ziemniaki
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • po 1/4 ziaren kuminu, nasion kopru włoskiego i mielonej kurkumy
  • łyżeczka nasion kolendry
  • 2cm kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego kuminu, garam masala
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki czarnej soli indyjskiej
  • 1/4 szklanki wody

Więcej o kuchni indyjskiej tu: Cała prawda o kuchni indyjskiej

Wszystkie potrzebne składniki kupicie tu: klik.

Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie

Źródło: „Wegańska kuchnia indyjska” R.Hingle

Dodaj komentarz