Kurczak po myśliwsku, czyli kurczak cacciatore, jeden z klasyków kuchni włoskiej, z dodatkiem pomidorów i zielonych oliwek.
Przygotowanie dania
Cebulę i czosnek obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę.
Pieczarki umyjcie i pokrójcie w plasterki.
Oliwki odsączcie z zalewy.
Kurczaka umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem, dodatkowo filety pokrójcie na trzy kawałki.
Na patelni rozgrzejcie oliwę z oliwek.
Połóżcie na niej kawałki kurczaka i obsmażcie z każdej strony, 10-15 minut. Ściągnijcie mięso z patelni i odłóżcie na bok.
Dodajcie cebulę, czosnek i boczek. Smażcie aż cebulą się zeszkli, boczek wytopi tłuszcz.
Dołóżcie pieczarki, przyprawcie pieprzem (solą jeżeli boczek nie jest dość słony), wymieszajcie i smażcie aż pieczarki puszczą sok.
Wlejcie pomidory z puszki, dodajcie obsmażone wcześniej kawałki kurczaka, przykryjcie i duście przez 35 minut.
Na koniec dodajcie suszoną bazylię, odsączone wydrążone oliwki i duście jeszcze 10 minut.
Lista zakupów – Kurczak cacciatore
- 588gr filetów z kurczaka
- 488gr udek z kurczaka
- 100gr boczku
- 130gr cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 250gr pieczarek
- 400gr pomidorów z puszki
- 70gr oliwek
- sól pieprz
- suszona bazylia
Więcej tu: klik, na Facebooku i Instagramie.