Kurczak w rozmarynie

Kurczak w rozmarynie

Kolejny fantastyczny przepis kuchni sycylijskiej, czyli kurczak w rozmarynie. Zamiast kurczaka możecie użyć filetów z indyka lub innych kawałków drobiu – udek, skrzydełek.

Przygotowanie dania

Filety z kurczaka umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem, pokrójcie w większe kawałki.

Cebulę obierzcie i drobno poszatkujcie.

Z gałązki rozmarynu oderwijcie wszystkie igiełki, przepłuczcie je i poszatkujcie.

Do garnka wrzućcie cebulę, rozmaryn oraz kurczaka. Dodajcie oliwę z oliwek, wymieszajcie i smażcie aż mięso się zrumieni z każdej strony.

Następnie dodajcie czerwone wino, pokrojone w kostkę pomidory, sól, pieprz, całość porządnie wymieszajcie, przykryjcie i duście na małym ogniu 30 minut, od czasu do czasu mieszając.

Lista zakupów – Kurczak w rozmarynie

  • 650 gram filetów z kurczaka
  • gałązka rozmarynu
  • 150 gram cebuli
  • 30ml czerwonego wina
  • 200 gram pomidorów
  • sól, pieprz czarny
  • łyżka oliwy z oliwek

Źródło: „Kropla oliwy – moje sycylijskie wakacje” S. Agnello Hornby

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz