Kuchnia japońska: kurczak w shoyu tare

Kuchnia japońska: kurczak w shoyu tare

Dziś na obiad kurczak w sosie shoyu tare. Do niego możecie podać ugotowany ryż, albo makaron.

Shoyu tare to przyprawa na bazie sosu sojowego używana do zup, gulaszu, dipów oraz marynowania jajek do zup miso z ramen.

Przygotowanie kurczaka w shoyu tare

W garnku, cały czas mieszając zagotujcie mirin oraz cukier trzcinowy.

Zmniejszcie temperaturę, dodajcie jasny sos sojowy i gotujcie jeszcze 3 minuty.

Kurczaka umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem, pokrójcie w cieńkie plasterki lub w paski.

Na patelni rozgrzejcie olej rzepakowy i smażcie kurczaka przez dwie minuty z każdej strony.

Następnie zacznijcie polewać go sosem shoyu tare, podzielonym na trzy porcje.

Najpierw wlejcie 1/3 sosu, wymieszajcie, obróćcie kawałki kurczaka na drugą stronę i gotujcie aż sos zredukuje się o połowę. Wlejcie kolejną porcję sosu, wymieszajcie, obróćcie… i tak do zużycia całego sosu shoyu tare.

Smażcie kurczaka do zredukowania się sosu o połowę

Lista zakupów – kurczak w shoyu tare

  • filet z kurczaka
  • dwie łyżki oleju rzepakowego
  • 10ml mirinu
  • 1/3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 60ml jasnego sosu sojowego

Więcej o kuchni japońskiej przeczytacie tu:

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Źródła: „Gaijin gotuje” I.Orkin, Ch. Ying, „Prawdziwa kuchnia japońska” S. Sakai.

Dodaj komentarz