Dziś na obiad kurczak w sosie shoyu tare. Do niego możecie podać ugotowany ryż, albo makaron.
Shoyu tare to przyprawa na bazie sosu sojowego używana do zup, gulaszu, dipów oraz marynowania jajek do zup miso z ramen.
Przygotowanie kurczaka w shoyu tare
W garnku, cały czas mieszając zagotujcie mirin oraz cukier trzcinowy.
Zmniejszcie temperaturę, dodajcie jasny sos sojowy i gotujcie jeszcze 3 minuty.
Kurczaka umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem, pokrójcie w cieńkie plasterki lub w paski.
Na patelni rozgrzejcie olej rzepakowy i smażcie kurczaka przez dwie minuty z każdej strony.
Następnie zacznijcie polewać go sosem shoyu tare, podzielonym na trzy porcje.
Najpierw wlejcie 1/3 sosu, wymieszajcie, obróćcie kawałki kurczaka na drugą stronę i gotujcie aż sos zredukuje się o połowę. Wlejcie kolejną porcję sosu, wymieszajcie, obróćcie… i tak do zużycia całego sosu shoyu tare.
Smażcie kurczaka do zredukowania się sosu o połowę
Lista zakupów – kurczak w shoyu tare
- filet z kurczaka
- dwie łyżki oleju rzepakowego
- 10ml mirinu
- 1/3 łyżeczki cukru trzcinowego
- 60ml jasnego sosu sojowego
Więcej o kuchni japońskiej przeczytacie tu:
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.
Źródła: „Gaijin gotuje” I.Orkin, Ch. Ying, „Prawdziwa kuchnia japońska” S. Sakai.