Dziś kurczak z warzywami i makaronem udon. Sycące danie, z dużą ilością przypraw, w sam raz na obiad. Szybkie w przygotowaniu, nie licząc czasu potrzebnego na zamarynowanie mięsa.
Przygotowanie mięsa
350 gram filetów z kurczaka umyjcie, osuszcie i pokrójcie w kostkę.
W misce zmieszajcie ze sobą dwie łyżki sosu sojowego jasnego, jedną łyżkę sosu sojowego ciemnego i łyżeczkę sosu ostrygowego, pieprz cayenne. Dodajcie mięso, całość dobrze wymieszajcie, przykryjcie i wstawcie do lodówki na 2 godziny.
Przygotowanie dania
Gdy mięso się zamarynuje, wyciągnijcie je z lodówki i odstawcie na bok.
W woku rozgrzejcie łyżkę oleju i dodajcie zamarynowane mięso z filetów z kurczaka, wymieszajcie i smażcie 10 minut.
Dodajcie pokrojoną w cieńkie plasterki marchewkę, smażcie 5 minut.
Następnie dodajcie pokrojoną w paski paprykę i smażcie kolejne 5 minut.
Teraz dodajcie pokrojone w cieńkie plasterki pieczarki oraz cukinię, smażcie kolejne 5 minut.
Dolejcie 60-100 ml wody i smażcie całość, aż warzywa zmiękną.
Na koniec dodajcie przygotowany uprzednio, zgodnie z instrukcją na opakowaniu makaron udon. Całość wymieszajcie i gotowe.
Lista zakupów – kurczak z warzywami i makaronem udon
- 350 gram filetów z kurczaka (594 kcal)
- 8 gram oleju (1 łyżka) (72 kcal)
- 250 gram pieczarek (70 kcal)
- 211 gram papryki (po pół zielonej i żółtej) (65 kcal)
- 90 gram marchewki (37 kcal)
- 159 gram cukinii (27 kcal)
- pieprz cayenne
- dwie łyżki sosu sojowego jasnego (10 kcal)
- jedna łyżka sosu sojowego ciemnego (3 kcal)
- łyżeczka sosu ostrygowego (10 kcal)
- makaron udon (136 kcal/100 gram)
Informacja: z podanych proporcji otrzymacie 4 porcje kurczaka z warzywami, każa porcja (po 275 gram) ma 222 kcal. Do tego 100 gram makaronu udon to dodatkowe 136 kcal.
Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik, na naszym Facebooku oraz na naszym Instagramie.
Użyliśmy gotowego, pszennego makaronu udon firmy House of Asia. Bez tłuszczu i cukru, a 100 gram ma tylko 136 kcal.