Danie to, kurczak zapiekany w jogurcie z curry z domowymi frytkami z piekarnika i domowym sosem czosnkowym zachwyciło Silniejszego. Znaczy się sukces.
Przygotowanie kurczaka
Filety z kurczaka umyjcie, osuszcie i pokrójcie na cieńkie plasterki.
W misce zmieszajcie pokrojoną w pióra cebulę, wyciśnięty sok z połówki cytryny, sól, curry, olej (1 łyżka) i jogurt grecki (200 ml).
Dodajcie mięso, całość porządnie wymieszajcie, przykryjcie i wstawcie na noc do lodówki.
Następnego dnia przełóżcie zamarynowanego kurczaka na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, mięso rozłóżcie na płasko i pieczcie 35 minut, w 180 stopniach, z termoobiegiem (bez przykrycia).
Przygotowanie frytek
Ziemniaki obierzcie, umyjcie, pokrójcie w paski i przepłuczcie, tak długo aż woda będzie przeźroczysta.
Zalejcie ziemniaki zimną wodą, dodajcie cukier, wymieszajcie i odstawcie na 30-40 minut. Po tym czasie odcedźcie je z wody.
W misce zmieszajcie olej rzepakowy (2 łyżki), sól, pieprz, paprykę słodką. Dodajcie ziemniaki, całość dobrze wymieszajcie.
Ziemniaki przełóżcie do formy wyłożonej folią aluminiową, pieczcie 40 minut, w 200 stopniach, z termoobiegiem.
Przygotowanie sosu
100 ml jogurtu greckiego wymieszajcie z łyżeczką majonezu oraz granulowanym czosnkiem.
Lista zakupów – kurczak zapiekany w jogurcie z curry
- dwa filety z kurczaka (400-450 gram)
- 1/2 dużej cebuli (lub cała średnia)
- 300 ml jogurtu greckiego
- płaska łyżka przyprawy curry w proszku
- sok z połówki cytryny
- 1kg ziemniaków
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz,
- płaska łyżka słodkiej papryki w proszku
- łyżeczka czosnku granulowanego
- łyżeczka majonezu
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.