W tym przepisie możecie użyć samych udek lub kawałków mięsa z ugotowanego w aromatycznym bulionie kurczaka – Kurczak zapiekany w pesto z nerkowców.
Przygotowanie kurczaka
Kurczaka umyjcie, przełóżcie do garnka, dodajcie pokrojony w plasterki czosnek, pokrojone w kostkę pomidory, laski cynamonu, goździki, sól, pieprz, zalejcie wodą (by zakryła kurczaka do połowy), gotujcie pod przykryciem przez godzinę.
Po tym czasie obróćcie kurczaka i gotujcie kolejną godzinę.
Odcedźcie, wystudźcie, wstawcie na noc do lodówki.
Przygotowanie pesto
Blenderem zmiksujcie natkę, sok z cytryny, nerkowce i oliwę z oliwy.
Dodajcie pieprz cayenne, kurkumę, kumin, cynamon, sól, kardamon. Porządnie wszystko wymieszajcie.
Ugotowanego kurczaka wyciągnijcie z lodówki, obierzcie ze skóry, usuńcie kości a mięso porwijcie na kawałki.
Dodajcie do mięsa pesto z natki, wymieszajcie, przełóżcie na blachę wyłożoną papierem do pieczenenia i grillujcie w piekarniku przez 30-40 minut, w 200 stopniach, aż mięso się zrumieni.
Lista zakupów – Kurczak zapiekany w pesto z nerkowców
Gotowane mięso z kurczaka
- cały wypatroszony kurczak
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 2 laski cynamonu
- czarny pieprz
- 3 goździki
- sól
Pesto do zapiekania kurczaka
- ugotowane mięso z kurczaka
- 8 gałązek natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z jednej cytryny
- 50 gram nerkowców
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- łyżeczka kurkumy
- po pół lyżeczki mielonego kuminu, cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.