Dziś na kolację letnia zielona zupa warzywna, pełna zielonych warzyw i koperku. Idealna na upały, lekkostrawna, i bardzo fit. A do tego wege.
Przygotowanie zupy
Umyjcie wszystkie surowe warzywa.
Ziemniaki i marchew obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę. Żółtą fasolkę szparagową przekrójcie na pół (po długości). Liście Sałaty masłowej porwijcie na mniejsze kawałki, lubczyk i koperek drobno poszatkujcie.
Ziemniaki, marchew i fasolkę przełóżcie do garnka, wlejcie 400-500 ml wody, dodajcie wszystkie przyprawy oraz sól i pieprz. Przykryjcie i gotujcie 15 minut (10 od momentu zagotowania), aż ziemniaki i marchewka zmiękną.
Następnie dodajcie do zupy sałtę masłową, ugotowany bób, posiekany lubczyk i koperek i gotujcie kolejne 7 minut.
Zupę podawajcie z łyżką gęstego jogurtu naturalnego. Możecie też usmażyć do niej grzanki z chleba.
Lista zakupów – letnia zielona zupa warzywna
- 400 gram ugotowanego bobu (352 kcal)
- 340 gram ziemniaków (260 kcal)
- 45 gram marchewki (15 kcal)
- 300 gram żółtej fasolki szparagowej (93 kcal)
- główka sałaty masłowej (29 kcal)
- pół pęczku koperku
- 4 listki lubczyku
- 1 liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
- 1/4 łyżeczki majeranku, tymianku, granulowanego czosnku
Info: całość ma 749 kcal, z podanych proporcji otrzymacie cztery porcje zupy, każda po 187 kcal.