Makaron na dwa sposoby

Makaron na kilka sposobów

Dzisiaj ładniejsza postanowiła ugotować obiad na dwa gary, a dokładniej makaron na dwa sposoby. Osobno dla siebie, bez mięsa i osobno dla silniejszego, z mięsem. Co zrobił silniejszy jak zjadł swój makaron? Zabrał się za makaron ladniejszej. Faceci… Ten wpis będziemy uzupełniać na bieżąco, o nowe pomysły łączenia makaronu z różnymi dodatkami, sosami, i takie tam.

Klasyczny amerykański mac&cheese

Zacznijmy więc od makaronu dla ładniejszej, czyli klasyczny amerykański mac&cheese. Innymi słowy makaron z sosem serowym. Tryliony kalorii i cholesterolu, ale kurna jakie dobreeee! No to jazda. Makaron kolanka ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. U nas 100 gram na 1 litr osolonej wody, gotowane jakieś 10 minut.

Uwaga, jeżeli masz makaron kolanka mini (w Lidlu takie można znaleźć), to gotuj go max. 3 min. Potem robi się z niego ciapa i nie da się tego jeść.

W osobnym garnku rozpuść pół łyżki masła i wymieszaj z łyżką mąki. Dodaj 1/4 szklanki mleka i porządnie wymieszaj do połączenia składników. Dosyp 50 gram goudy, startej na dużych oczkach. Na koniec dodaj ugotowany makaron i wymieszaj, aż pokryje się równomiernie serowym sosem. Obficie posyp czarnym pieprzem.

Makaron na dwa sposoby – makaron silniejszego

Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek (20 gram). Gdy wytopi się tłuszczu dodaj poszatkowaną cebulę oraz starty czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodaj wieprzowe mięso mielone, u nas 200 gram. Wymieszaj i smaż aż mięso zbrązowieje. Przypraw solą i pieprzem. Wlej pół szklanki passaty i smaż pod przykryciem 20 minut. Dodatkowo ładniejsze dorzuciła jeszcze kostkę zamrożonego bulionu, który ugotowała parę dni wcześniej z wołowych kości i warzyw. Na koniec wymieszaj sos z ugotowanym makaronem. U nas gryczany.

Włoskie cacio e pepe

Klasyk kuchni rzymskiej, fantastyczny makaron spaghetti z serowowym sosem i czarnym pieprzem. 100 gram makaronu (najlepiej właśnie spaghetti), ugotuj wg wskazówek na opakowaniu, tak żeby był al dente. W międzyczasie w rondelku rozpuść łyżkę masła, dodaj do niej pół łyżeczki czarnego pieprzu i wymieszaj. Wlej pół szklanki wody spod gotującego się makaronu oraz dodaj odcedzony makaron, wymieszaj. Dodaj 1/2 szklanki sera Grana Padano, wymieszaj, a gdy się rozpuści, dodaj 1/4 szklanki Pecorino. Ponownie wymieszaj, jeżeli uznasz że dałeś za mało pieprzu, dopraw.

Zdarzało nam się niejednokrotnie zmodyfikować odrobinę rzymską recepturę na cacio e pepe. Z powodu braku Grana Padano i Pecorino w naszej lodówce, zastępowaliśmy je klasycznym Parmigiano Reggiano oraz parmezanem zrobionym z koziego mleka (taki upolowaliśmy na Targu Pietruszkowym u sprzedawcy Kozie Frykasy). Sos wychodził równie smaczny, tyle tylko że jego tekstura nie była już taka przyjemnie kremowa.

Sos z gorgonzoli

W rondelku rozpuść 80 gram gorgonzoli razem z sześcioma łyżkami śmietany kremówki (30%) oraz siedmiona tartego Parmigiano Reggiano. Dopraw solą, pieprzem, a gdy powstanie kremowy sos, dodaj dowolny, ugotowany makaron. Wymieszaj i gotowe.

Więcej naszych przepisów tu: klik. I na naszym Instagramie.

Dodaj komentarz