Pochodzi z rejonu Azji Środkowej, jego początki sięgają 5 000 lat wstecz, a dziś obchodzi swoje święto – Nietypowe święta kulinarne: Dzień Czosnku.
Historia czosnku
Uprawiany w starożytnym Egipcie, Rzymie, Grecji a wzmianek o sobie doczekał się nawet w bibli oraz w Talmudzie.
Do Polski czosnek zawitał dopiero w średniowieczu i z miejsca, tak jak w innych krajach Europy, uznany został za lek na wszelkie dolegliwości oraz… jako ochorna przed wampirami, złymi duchami i czarownicami.
Dziś, posadzony w ogrodzie niedaleko róż ochroni je przez mszycą, a brzoskinie i truskawki przed pleśnią.
Właściwości czosnku
- Właściwości – naturalny antybiotyk, działa rozkurczowo, ma właściwości bakterio, wiruso i grzybobójcze, skuteczny w leczniu infekcji dróg moczowych, obniża zły cholesterol, wspomaga trawienie.
- Witaminy i minerały – witaminy A, B1, B2, C, PP oraz potas, magnez, wapń, aminokwasy,
- Kalorie – 152 kcal/100 gram.
- Przepisy – z czosnkiem podobnie jak z cebulą, gości w prawie każdym daniu, ale dziś proponujemy Wam taki oto szybki przepis: kasza pęczak i gryczana z czosnkiem i cebulą.
Nasze ulubione przepisy z czosnkiem
Kuchnia indyjska
- Kuchnia indyjska: kurczak w sosie makhani
- Kuchnia indyjska: kurczak w sosie mandżurskim
- Kuchnia indyjska: gobi aloo
- Kuchnia indyjska: chlebki naan
- Kuchnia indyjska: kurczak w sosie vindaloo
- Kuchnia indyjska: kurczak korma
Pozostałe przepisy
Nietypowe święta kulinarne w kwietniu:
4 – Dzień Marchewki
12 – Dzień Czekolady
19 – Dzień Czosnku
28 – Dzień Sera Camembert
Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie.