Z cyklu nietypowe święta kulinarne, 30 marca obchodzimy pyszne święto, mianowicie Światowy Dzień Muffinka. Nietypowe święta kulinarne: Światowy Dzień Muffinka.
Historia muffinek
Jest dość nietypowa, ponieważ początkowo robio je z resztek ciasta chlebowego, a nie lekkiego, pusztystego, słodkiego ciasta jakie znamy dziś.
Pierwszej publikacji przepisu muffinki doczekały się w XVIII wieku.
Swoją dzisiejszą popularność muffinki zawdzięczają Wielkiej Brytanii, gdzie serwowano je podczas popołudniowej herbatki – sprzedawcy (mężczyźni) wyposażeni w dzwoneczek i tacę pełną muffinek przemierzali ulice miast by sprzedawać muffinki ich mieszkańcom.
Z kolei za oceanem, a dokładniej w Nowym Jorku, muffinki sławę zyskały dopiero w XIX wieku, gdzie znano je jako „English muffin”.
Obecnie rozróżnia się dwa rodzaje muffinek: angielskie (płaskie na górze) oraz amerykańskie (okrągłe na górze). Dodatkowo, w Minnesocie królują muffinki z jagodami, w Massachusetts muffinki kukurydziane, a w Nowym Jorku muffinki z jabłkami.
Muffinki
Kształtem przypominają mini babeczkę. Podawane na słodko, polane polewą, ozdabione kremami i kolorowymi posypkami, dodatkiem owoców i bakalii. Albo na słono, z dodatkiem szpinaku, serów czy boczku.
Inne nietypowe święta kulinarne w marcu:
25 – Międzynarodowy Dzień Gofra
26 – Międzynarodowy Dzień Szpinaku
30 – Światowy Dzień Muffinka
31 – Światowy Dzień Budyniu
Światowy Dzień Muffinka: źródła – pondan.com, mochasandjavas.com.
Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie.