Nietypowe święta kulinarne: Światowy Dzień Muffinka

Nietypowe święta kulinarne: Światowy Dzień Muffinka

Z cyklu nietypowe święta kulinarne, 30 marca obchodzimy pyszne święto, mianowicie Światowy Dzień Muffinka. Nietypowe święta kulinarne: Światowy Dzień Muffinka.

Historia muffinek

Jest dość nietypowa, ponieważ początkowo robio je z resztek ciasta chlebowego, a nie lekkiego, pusztystego, słodkiego ciasta jakie znamy dziś.

Pierwszej publikacji przepisu muffinki doczekały się w XVIII wieku.

Swoją dzisiejszą popularność muffinki zawdzięczają Wielkiej Brytanii, gdzie serwowano je podczas popołudniowej herbatki – sprzedawcy (mężczyźni) wyposażeni w dzwoneczek i tacę pełną muffinek przemierzali ulice miast by sprzedawać muffinki ich mieszkańcom.

Z kolei za oceanem, a dokładniej w Nowym Jorku, muffinki sławę zyskały dopiero w XIX wieku, gdzie znano je jako „English muffin”.

Obecnie rozróżnia się dwa rodzaje muffinek: angielskie (płaskie na górze) oraz amerykańskie (okrągłe na górze). Dodatkowo, w Minnesocie królują muffinki z jagodami, w Massachusetts muffinki kukurydziane, a w Nowym Jorku muffinki z jabłkami.

Muffinki

Kształtem przypominają mini babeczkę. Podawane na słodko, polane polewą, ozdabione kremami i kolorowymi posypkami, dodatkiem owoców i bakalii. Albo na słono, z dodatkiem szpinaku, serów czy boczku.

Inne nietypowe święta kulinarne w marcu:

25 – Międzynarodowy Dzień Gofra
26 – Międzynarodowy Dzień Szpinaku
30 – Światowy Dzień Muffinka
31 – Światowy Dzień Budyniu

Światowy Dzień Muffinka: źródła – pondan.com, mochasandjavas.com.

Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie

Dodaj komentarz