Orientalny krem z dyni

Orientalny krem z dyni

Dziś na obiad orientalny krem z dyni, z odrobiną curry i mleczka kokosowego.

Przygotowanie zupy

Dynię obierzcie, usuńcie pestki, pokrójcie w kostkę. 

Czosnek, papryczkę chili i imbir drobno posztakujcie.

W garnku rozgrzejcie olej, dodajcie czosnek, chili i imbir, wymieszajcie, smażcie minutę.

Dodajcie wszystkie przyprawy, przesmażcie minutę, po czym dodajcie dynię. Wymieszajcie, wlejcie wodę lub bulion, doprawcie solą, pieprzem, przykryjcie garnek i gotujcie, aż dynia zmięknie.

Wlejcie mleczko kokosowe i zagotujcie zupę.

Wyciągnijcie liść laurowy oraz ziele i zblendujcie na gładki krem.

Lista zakupów – orientalny krem z dyni

  • pół kilograma miąższu z dyni (my użyliśmy dyni piżmowej)
  • ząbek czosnku
  • 2cm kawałek papryczki chili (bez pestek)
  • 2cm kawałek imbiru
  • łyżka oleju
  • 600 ml wody (lub dowolnego bulionu)
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • po płaskiej łyżeczce słodkiej papryki, kuminu, curry, suszonego lubczyku
  • po 1/3 płaskiej łyżeczki cynamonu, gałki muszkatołowej, trawy cytrynowej
  • sól, pieprz
  • 150ml mleczka kokosowego
    Rada: zupę możecie podawać z uprażonymi pestkami dyni oraz ubitą śmietaną 30% i olejem z pestek dyni, albo z paprykowymi grzankami i szpinakiem. W wersji na skróty możecie po prostu uzyć serka mascarpone albo groszku ptysiowego.

Inne nasze przepisy na dynię znajdziecie tu:

Orientalny krem z dyni
Orientalny krem z dyni

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz