Dziś na obiad orientalny krem z dyni, z odrobiną curry i mleczka kokosowego.
Przygotowanie zupy
Dynię obierzcie, usuńcie pestki, pokrójcie w kostkę.
Czosnek, papryczkę chili i imbir drobno posztakujcie.
W garnku rozgrzejcie olej, dodajcie czosnek, chili i imbir, wymieszajcie, smażcie minutę.
Dodajcie wszystkie przyprawy, przesmażcie minutę, po czym dodajcie dynię. Wymieszajcie, wlejcie wodę lub bulion, doprawcie solą, pieprzem, przykryjcie garnek i gotujcie, aż dynia zmięknie.
Wlejcie mleczko kokosowe i zagotujcie zupę.
Wyciągnijcie liść laurowy oraz ziele i zblendujcie na gładki krem.
Lista zakupów – orientalny krem z dyni
- pół kilograma miąższu z dyni (my użyliśmy dyni piżmowej)
- ząbek czosnku
- 2cm kawałek papryczki chili (bez pestek)
- 2cm kawałek imbiru
- łyżka oleju
- 600 ml wody (lub dowolnego bulionu)
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- po płaskiej łyżeczce słodkiej papryki, kuminu, curry, suszonego lubczyku
- po 1/3 płaskiej łyżeczki cynamonu, gałki muszkatołowej, trawy cytrynowej
- sól, pieprz
- 150ml mleczka kokosowego
Rada: zupę możecie podawać z uprażonymi pestkami dyni oraz ubitą śmietaną 30% i olejem z pestek dyni, albo z paprykowymi grzankami i szpinakiem. W wersji na skróty możecie po prostu uzyć serka mascarpone albo groszku ptysiowego.
Inne nasze przepisy na dynię znajdziecie tu:
- dynia smażona w przyprawach
- vege pasztet z fasoli i dyni
- krem z dyni z imbirem i paprykowymi grzankami
- styryjska zupa dyniowa z Grazu
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.