Dziś na obiad papryka faszerowana pstrągiem i ryżem. Do tego pieczarki, seler naciowy, serek grani oraz tęczowy pstrąg i pełnoziarnisty ryż.
Przygotowanie farszu
Woreczek ryżu ugotujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Pstrąga tęczowego umyjcie, wytrzyjcie papierowym ręcznikiem, posólcie i popieprzcie, skorpcie sokiem z cytryny i posypcie siekanym koperkiem. Następnie zawińcie w folię aluminiową, matową stroną na zewnątrz i pieczcie w 200 stopniach przez 15 minut, z termoobiegiem.
W misce zmieszajcie ugotowany ryż, upieczonego pstrąga, drobno posztatkowany seler naciowy i pieczarki oraz serek grani.
Doprawcie solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami i ziołami.
Pieczenie papryk
Papryki umyjcie, przekrójcie na pół, wydrążcie środek i nafaszerujcie farszem.
Następnie ułóżcie je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, wstawcie do piekarnika i pieczcie 15 minut w 200 stopniach, bez przykrycia, z termoobiegiem. A potem dopiekajcie jeszcze kolejne 20 minut, bez termoobiegu.
Lista zakupów – papryka faszerowana pstrągiem i ryżem
- jeden woreczek nieugotowanego pełnoziarnistego ryżu (344 kcal)
- 350 gram pstrąga tęczowego (490 kcal)
- 175 gram pieczarek (48 kcal)
- 3 papryki (po jednej w każdym kolorze) (222 kcal)
- 2 gałązki selera naciowego (16 kcal)
- 150 gram serka grani (121 kcal)
- sól, pieprz
- koperek, cytryna
Info: całość, czyli 6 nadziewanych połówek ma 1 241 kcal, każda połówka to 207 kcal.