Przepis na pieprzne ciasto z gruszką znaleźliśmy w jednej z kolekcjonowanych przez ładniejszą książek kucharskich. Jednak problem z nim jest taki, że po upieczeniu całe ciasto wylądowało w koszu. Dlatego postanowiliśmy poeksperymentować trochę z tym przepisem i poniżej przedstawiamy wam naszą wersję pieprznego ciasta z gruszką.
Przygotowania – pieprzne ciasto z gruszką
Utrzyjcie ze sobą 30 gram miękkiego masła i 40 gram cukru trzcinowego. Następnie dodajcie pozostałe składniki, to jest: jajko, 250 gram mąki, łyżeczkę prosku do pieczenia, 1/3 szklanki mleka oraz przyprawy – po pół łyżeczki pieprzu oraz imbiru. Całość wymieszajacie do połączenia składników. Na koniec dorzućcie jeszcze pokrojoną w kostkę obraną gruszkę. Ponownie wymieszajacie wszystkie składniki. Następnie tak powstałą masę przelejcie do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczcie w temperaturze 180 stopni przez 60 minut, z opcją termoobieg.
Lista zakupów
30 gram miękkiego masła
40 gram cukru trzcinowego
1 jajko
250 gram mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
po pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu i imbiru
1/3 szklanki mleka
gruszka (obrana i pokrojona w kostkę)
Rada: nasze pierwsze ciasto trafiło do kosza ponieważ, zgodnie z orginalną recepturą, do jego przygotowania użyliśmy aż jednej kostki masła i aż 80 gram cukru. Po upieczeniu go, wyciągnięciu z piekarnika i pierwszym gryzie szybko przekonaliśmy się, że jest ono niejadalne. Było za tłuste – masło zostawało na paluchach, a po wystygnięciu ścieło się na spodzie foremki. Po drugie było za słodkie – do tego stopnia, że po pierwszym kęsie zemdliło nas.
Dlatego postanowiliśmy poeksperymentować z tym przepisame, stąd nasze obniżone proporcje masła, cukru.
Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na Instagramie.