Dziś na kolację placki z cukinii z piekarnika, z dodatkiem pieczarek i ziaren, bez mąki i tłuszczu. Szybkie w przygotowaniu, bardzo delikatne i fit.
Słów kilka o cukinii
Pochodzi z tej samej rodziny co dynia, melon i ogórek, nie mylić jej z kabaczkiem który jest większy, jasnozielony czy żółty. W 100 gramach cukinia ma raptem 30 kcal, do tego jest bogata w kwas foliowy i witaminę C. Posiada właściwości przeczyszczające i moczopędne. Przy zakupie najlepiej wybierać te małe, o długości do 20 cm. Cukinię należy przechowywać w lodówce, maksymalnie do tygodnia.
Przygotowanie placków
Cukinię oraz pieczarki umyjcie, zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach, posólcie i odstawcie na kwadrans do czasu, aż warzywa puszczą sok. Następnie odciśnijcie je z wody i przełóżcie do miski.
Do masy dodajcie starty czosnek, jajko, ziarna słonecznika i siemienia, płatki owsiane oraz przyprawy. Wymieszajcie.
Placki nakładajcie łyżką na kratkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i pieczcie przez 20 minut w 200 stopniach, z termoobiegiem. Po tym czasie obróćcie je na drugą stronę i pieczcie jeszcze 10 minut.
Ponieważ w plackach nie ma mąki, ich konsystencja po upieczeniu nie będzie tak zwarta jak w plackach pieczonych na patelni z dodatkiem tłuszczu. Ale i tak są pyszne, no i zdecydowanie dużo bardziej delikatne.
Lista zakupów – placki z cukinii z piekarnika
- 800 gram cukinii (240 kcal)
- 100 gram pieczarek (28 kcal)
- 3 ząbki czosnku (24 kcal)
- 1 jajko (75 kcal)
- 2 łyżki siemienia lnianego (74 kcal)
- 2 łyżki słonecznika (116 kcal)
- 4 łyżki płatków owsianych (148 kcal)
- sól, pieprz
- po pół płaskiej łyżeczki mielonego kuminu i słodkiej papryki wędzonej
Info: całość ma 705 kcal, z otrzymanych proporcji otrzymacie 16 placków, każdy po 44 kcal.