Poszarpany omlet cesarski

Poszarpany omlet cesarski

Świetną alternatywą do naleśników są omlety. Tradycyjnie naleśniki je się głównie na słodko, omlety na słono, jednak poszarpany omlet cesarski stanowć może miłą odskocznię od tej kulinarnej rutyny.

Przygotowanie omletu

Rodzynki zalejcie wrzątkiem i odstawcie na bok.

Następnie oddzielcie żółtka od białek, a białka ubijcie z solą na sztywną panę.

W misce zmieszajcie mleko z mąką.

Gdy masa będzie jednolita dodajcie cukier trzcinowy, waniliowy, żółtka, namoczone i odsączone z wody rodzynki i ponownie wszystko wymieszajcie na gładką masę.

Następnie powoli, porcjami dodawajcie ubite białka i delikatnie wymieszajcie je w masę.

Na patelni rozpuśćcie masło, wlejcie masę i smażcie na małym ogniu około 5 minut, po czym odwróćcie omlet na drugą stronę i smażcie kolejne 5 minut.

Następnie poszarpcie go widelcem na mniejsze kawałki i mieszając obsmażcie z każdej strony jeszcze przez 2 minuty.

Na koniec posypcie omlet cukrem pudrem. Smacznego.

Lista zakupów – poszarpany omlet cesarski

  • 100 gram mąki pszennej
  • 125ml mleka
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka cukru trzcinowego
  • pół płaskiej łyżeczki cukru waniliowego
  • 20 gram rodzynek
  • 20 gram masła
  • cukier puder do posypania omletu
    Rada: rodzynki możecie namoczyć też w alkoholu, na przykład w rumie. Sam omlet dodatkowo możecie podać ze świeżymi owocami albo konfiturą.

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz