Poniżej znajdziecie przepis na pyszne, szybkie i łatwe w przygotowaniu pszenne bułeczki.Są naprawde smaczne, i na stałe wchodzą na naszą listę wypieków.
Przygotowanie bułeczek
Do miski wsypcie 550 gram mąki pszennej (u nas tortowa), dodajcie trzy łyżeczki cukru trzcinowego, 11 gram suchych drożdży, łyżeczkę proszku do pieczenia oraz szczyptę soli. Wlejcie 320 ml zimnego mleka 3,2% tłuszczu oraz dwie łyżki oliwy. Wyróbcie ciasto, robotem zajmie to wam około 20 minut. Następnie uformujcie z ciasta kulę i pozostawcie pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę.
Ciasto po wyrośnięciu wygląda jak wyżej.
Po upływie godziny zagniećcie szybko ciasto po czym zacznijcie odrywać z niego po kawałku, a z oderwanych fragmentów uformujcie kule. Naczynie zaroodporne wyłóżcie papierem do pieczenia, po czym układajcie w nim swoje kule ciasta. Pieczcie pszenne bułeczki przez 15 minut w 220 stopniach, z termoobiegiem. Smacznego!
Jeżeli bułeczki za szybko zaczną się rumienić, wyłączncie teroobieg i zmniejszcie temperaturę do 200 stopni.
Lista zakupów – pszenne bułeczki
550 gram mąki pszennej
trzy łyżeczki cukru trzcinowego
11 gram suchych drożdży
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
320 ml zimnego mleka (3,2% tłuszczu)
dwie łyżki oliwy
Rada: możecie posypać ziarnami, np. sezamem albo czarnuszką.
Ilość | Gramatura | Składnik | Kcal |
550 | gram | mąka pszenna | 1925 |
1 | łyżeczka | proszek do pieczenia | 6 |
11 | gram | suche drożdże | 36 |
3 | łyżeczka | cukier trzcinowy | 72 |
320 | ml | mleko 3,2% | 160 |
1 | łyżeczka | sól | 0 |
2 | łyżka | oliwa | 166 |
2 364 kcal dla 8 sztuk 229 kcal per bułka |
Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na Instagramie.
Jedna myśl na temat “Pszenne bułeczki”